Kapitalen forsvinner fra Kina

Minus 80 milliarder dollar på Kinas balansekonto i årets første kvartal.

<p><b>KAPITALFLUKT:</b> Den kinesiske sentralbanken opplever at den utenlandske kapitalen blir trukket tilbake, men er foreløpig ikke bekymret.<br/></p>

KAPITALFLUKT: Den kinesiske sentralbanken opplever at den utenlandske kapitalen blir trukket tilbake, men er foreløpig ikke bekymret.

Selv om Kinas handelsoverskudd fortsetter på rekordnivå med 79 milliarder første kvartal, fører 159 milliarder dollar i finansielle fordringer til utlandet til en total negativ kapitalutstrømning på 80 milliarder dollar, skriver Financial Times tirsdag.

Kombinasjonen svak økonomisk vekst, sterk amerikansk dollar og synkende kinesiske rente gjør at utenlandske investorer trekker kapital ut av landet.

Dette er det syvende kvartalet med en synkende beholdning av utenlandske eiendeler i den kinesiske sentralbanken.

Sjekk E24s valutakart her!

– Nylige kapitalutstrømninger representerer en tilpasning som er innenfor forventningene, sier Guan Tao, leder over balansekonto-departementet i Kina.

Analytikere peker på at en må se forskjellen på «varm» og «kald» kapital hvor en utstrømning av kapital ikke nødvendigvis betyr liten tiltro til det kinesiske markedet.

– Kina har en stor produksjonssektor som ser etter plasser å gjøre handel billigere, sier Tim Condon hos ING Financial Markets til Financial Times.

Med den første negative utenlandsinvestering i 2014 på 33 milliarder kan det virke som trenden har snudd Kina fra et populært investeringsmål for utenlandske investorer til selv å investere i utlandet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå