Khodorkovskij utfordrer Putin

Den tidligere oljemilliardæren Mikhail Khodorkovskij utfordrer Russlands president Vladimir Putin med et nytt nettforum og sier han er klar til å lede Russland i en krisetid.

<p><b>COMEBACK ?:</b> Mikhail Khodorkovskij varsler at han kan være villig til å lede Russland.<br/></p>

COMEBACK ?: Mikhail Khodorkovskij varsler at han kan være villig til å lede Russland.

Khodorkovskij tilbrakte ti år i russisk fengsel etter at han ble dømt for økonomisk svindel, en dom som tilhengerne hans mener var politisk motivet.

Etter at han ble løslatt i fjor, har han holdt en lav profil, men nå gir han for første gang uttrykk for sine politiske ambisjoner.

Hvis han blir bedt om det, er han klar til å lede Russland, fremholder han i et intervju med avisen Le Monde.

– Jeg ville ikke ha vært interessert i tanken om å bli Russlands president hvis landet utviklet seg normalt. Men hvis det viser seg å være nødvendig å løse krisen og reformere grunnloven, vil jeg være klar til å påta meg denne delen av oppgaven, sier Khodorkovskij.

Nettforum

Intervjuet er gitt samtidig som Khodorkovskij lanserte et sosialt forum på nettet kalt «Åpent Russland». Ifølge stifteren selv er forumet ikke ment som et politisk parti, men det skal likevel forsøke å samle proeuropeiske russere for å utfordre Putins makt.

– En minoritet kan være innflytelsesrik hvis den er organisert, sa han under en seremoni som ble publisert på nettet fra Paris lørdag.

Khodorkovskij sier også at han går inn for en grunnlovsreform som innebærer at presidentens makt blir mindre, mens makten til rettsvesenet, nasjonalforsamlingen og sivilsamfunnet øker.

– Provoserer Putin

Khodorkovskij regner med at initiativet vil gjøre Putin opprørt, og at Kreml vil mene det er «usmakelig».

Khodorkovskji var tidligere eier av oljeselskapet Yukos og blant verdens rikeste menn. Selskapet ble imidlertid nasjonalisert og Khodorkovskij fengslet og dømt til en lang fengselsstraff.

Etter at han ble løslatt i slutten av fjoråret, har han slått seg ned i Sveits med familien sin.

Khodorkovskij har åpent støttet folkeopprøret i Ukraina, som førte til at den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ble avsatt etter at han sa nei til en samarbeidsavtale med EU.

– Vi er europeere

Han antyder imidlertid at han ikke ønsker noe blodig opprør i sitt eget hjemland, samtidig som han understreker at russere utvilsomt er europeere.

– Vi mener at uttalelsen om at «Russland ikke er Europa» er en løgn. Den kommer fra dem som ønsker å styre landet på livstid, de som ønsker å spytte på loven og rettferdigheten, sier Khodorkovskij.

Uttalelsen er utvilsomt myntet på Putin, som kom til makten i 1999, og som har brakt Russland i en mer autoritær retning.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå