Kina svekker egen valuta

Etter svakere økonomiske utsikter enn forventet har kinesiske myndigheter besluttet å devaluere yuan med nesten 2 prosent.

<p><b>NEDJUSTERES:</b> Det går ikke overveldende bra med den kinesiske økonomien. Nå blir yuan mindre verdt.<br/></p>

NEDJUSTERES: Det går ikke overveldende bra med den kinesiske økonomien. Nå blir yuan mindre verdt.

Tirsdag vurderte kinesiske myndigheter den økonomiske situasjonen så kritisk at det er behov for en svakere valuta. Yuan settes nå ned fra 6,1162 til 6,2298 mot den amerikanske dollaren, en nedjustering på 1,8 prosent.

Dette skal isolert sett stimulere den kinesiske eksportsektoren som var ned 8,3 prosent i juli.

Justerer midtpunkt ned

Kina har et såkalt korridorsystem for sin valuta, hvor yuan kan handles mot dollar to prosent over eller under et daglig midtpunkt satt av myndighetene, kalt «daily fixing».

På samme tid sier sentralbanken at de i høyere grad vil la markedet få bestemme det daglige midtpunktet.

Kinesiske myndigheter argumenterer for endringen med at valutanivået er for langt unna markedsrenten. Det vil si at de mener valutaen er for høyt priset i forhold til renten som tilbys innad i det kinesiske markedet.

– Vi forventer at yuan vil fortsette å svekke seg på mellomlang sikt idet amerikanske og kinesiske renter nærmer seg hverandre, skriver Ole André Kjennerud i DNB Markets i en kort oppdatering.

Etter åpning har valutaen sunket ned til 6,3224 yuan per dollar. Kjennerud poengterer at markedet har en tendens til å overreagere ved slike hendelser og at en korreksjon nok vil komme.

Styringsrenten i Kina har blitt nedjustert en rekke ganger det siste året og ligger nå på 4,85 prosent, noe som er godt under gjennomsnittet fra de ti siste årene på rundt 6,40 prosent.

Dersom USA justerer sin rente opp og Kina justerer sin ned, vil vi kunne se samme bevegelse som i den norske kronen som stadig svekkes. Det er selvfølgelig kun om kinesiske myndigheter tillater det.

IMF vurderer yuan som global valuta

– Vi tror den kinesiske økonomien er motstandsdyktig og er i stand til å håndtere ustabiliteten, sa Lagarde i en nettkonferanse i regi av Det internasjonale pengefondet (IMF) i forrige uke. IMF utsatte da vurderingen av yuan som global handelsvaluta (se faktaboks) til september 2016.

Devalueringen og den impliserte  markedsliberaliseringen kan derfor også være et virkemiddel for å bli inkludert av IMF.

SDR er ment som en kunstig valuta for å assistere internasjonal handel og kan bli vekslet inn i amerikanske dollar, euro, pund og japanske yen, som er det valutakurven består av.

Symboleffekten er nok langt viktigere enn praktisk betydning da SDR brukes svært lite.

Kina har lenge hatt et mål om at yuan skal være en global handelsvaluta, om ikke hovedvalutaen, og en inkludering i SDR er derfor et viktig steg på veien.

På spørsmål om de kinesiske myndigheters intervensjon i børsmarkedet vil påvirke IMFs vurdering av yuans inkludering i SDR sier Lagarde:

– Jeg tror ikke det. Vi ser at myndighetene leverer på lovnadene om implementering av reformer. Vi vurderer dette løpende og jeg tror ikke de siste tids markedsvolatilitet vil påvirke den prosessen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå