Tror handelskrig-risiko presser Kinas valuta

Valutasvekkelsen har tiltatt i verdens nest største økonomi de siste ukene. Nordeas sjefanalytiker for Asia ser to årsaker til at «markedet har startet å prise inn Kina-spesifikk risiko».


<p><b>SVEKKES:</b> Kinas valuta har falt i verdi mot dollaren den siste tiden.</p>

SVEKKES: Kinas valuta har falt i verdi mot dollaren den siste tiden.

Den kinesiske valutaen styrket seg gjennom fjoråret, men snudde til svekkelse i vår.

Siden april da dollaren kostet 6,24 yuan, har kursen gått til 6,62 – det svakeste nivået siden desember i fjor.

Og de siste to ukene har valutafallet vært tydelig med en svekkelse på 3,5 prosent målt mot den amerikanske valutaen.

Kina er ikke alene om å se valutaen svekkes i år. Valutaene i flere såkalte fremvoksende økonomier, som tyrkiske lira, Brasils real og den russiske rubelen har falt mye mot dollaren i år, mye fordi den amerikanske valutaen har vært sterk.

Den siste yuan-bevegelsen skyldes imidlertid andre forhold, tror sjefanalytiker for Asia i Nordea, Amy Yuan Zhuang, som peker mot handelskonflikten med USA og skuffende utvikling i økonomien.

 <p>Sjefanalytiker for Asia i Nordea, Amy Yuan Zhuang.</p>

Sjefanalytiker for Asia i Nordea, Amy Yuan Zhuang.

Hun viser til at yuan-svekkelsen har fortsatt selv om dollaren har stabilisert seg.

– Frikoblingen indikerer at markedet har startet å prise inn Kina-spesifikk risiko, som stammer fra en serie med skuffende nøkkeltall og den eskalerende risikoen for en handelskrig med USA, skriver Zhuang i et notat denne uken.

Svekkelse i de økonomiske statistikkene har vanligvis ikke en stor påvirkning på valutaen, men når dette kobles med risiko for en handelskrig, øker bekymringen for Kinas økonomi, ifølge sjefanalytikeren.

Les også: – Det er en ny type gatekamp-logikk

USA har nylig innført toll på import av stål og aluminium, EU har gjengjeld med toll på amerikanske varer, mens Kinas toll på amerikanske varer trer i kraft 6. juli, og USA har truet med enda mer omfattende straffetoll mot Kina, ifølge en oversikt hos Marketwatch.

I tillegg har president Donald Trump truet med 20 prosent toll på biler fra EU til USA.

Kan gripe inn

Kinesiske myndigheter har det siste året ikke grepet inn i valutamarkedet, slik at de i praksis har latt den flyte fritt, ifølge DNB Markets-økonom Ole André Kjennerud.

Han tror likevel at myndighetene vil gripe inn hvis yuanen faller for mye.

 <p>Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.</p>

Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.

– De er lite interessert i at dette skal akselerere. De ønsker ikke at yuanen skal bidra til stor kapitalutgang, fordi det vil øke risikoen knyttet til Kinas egen økonomi.

– De ønsker heller ikke at man skal få et sentiment globalt om at yuanen er ustabil. På et eller annet tidspunkt kommet de til å gripe inn, dersom ikke kursen roer seg ned, sier Kjennerud.

Les også: Rekorddyr dollar for Argentina

To teorier om valutafallet

DNB Markets-økonomen, som følger økonomiene i Kina og Japan, sier det er to teorier om valutafallet:

  • Den ene er at valutakursen er drevet av at den amerikanske sentralbanken har strammet til pengepolitikken og hevet rentene, mens motparten i Kina går motsatt vei.
  • Den andre er at Kina vil ha en svakere valuta for å motvirke effektene på økonomien av handelskonflikten.

Kjennerud tror mest på den førstnevnte årsaken.

– Noen sektorer har vist svakere vekst de siste månedene. Derfor ser sentralbanken seg nødt til å lette litt på vilkårene.

Som en del av dette bildet kunngjorde Kinas sentralbank nylig at den vil lette på kravene overfor enkelte banker, noe som åpner for økte utlån.

– Retningen i pengepolitikken er helt klart mer lettelser, sier Kjennerud.

Ønsket fra Kinas myndigheter er ifølge DNB Markets-økonomen å stimulere deler av økonomien, deriblant små og mellomstore bedrifter.

– Vi ser at myndighetene ønsker mer finansiell disiplin, og det legger en demper på infrastrukturinvesteringer. Da er det ikke slik at sentralbanken ønsker å motvirke det, men de ønsker heller å oppmuntre private aktører i andre sektorer til å investere mer, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå