– Den kinesiske valutaen vil svekke seg ytterligere

Den kinesiske valutaen har svekket seg kraftig så langt i år.


<p><b>VENTER NYTT VALUTAFALL:</b> Svekkelsen av yuan vil forsette de kommende månedene, forventer makroøkonom i DNB Markets.</p>

VENTER NYTT VALUTAFALL: Svekkelsen av yuan vil forsette de kommende månedene, forventer makroøkonom i DNB Markets.

Siden nyttår har valutaen falt 3,95 prosent slik at dollaren nå koster 6,79 yuan.

Det er det svakeste nivået på over ett år.

DNB Markets-økonom Ole André Kjennerud forventer at den kinesiske valutaen vil svekke seg ytterligere.

– Vi forventer at den kinesiske valutaen fortsetter å svekke seg de kommende månedene, og estimerer at en dollar vil koste mellom 6,80 og 6,90 yuan de kommende 1–3 månedene, skriver Kjennerud i et notat tirsdag morgen.

Han peker på at hastigheten i nedgangen er uvanlig, og at det har ført til rykter om at Kina manipulerer landets valuta for å styrke konkurranseevnen til kinesiske selskaper.

Trump anklaget i forrige uke Kina for å manipulere landets valuta yuan for å sikre seg handelsfordeler, noe som IMFs sjeføkonom Maurice Obstfeld avviser.

Kjennerud understreker også at det ikke finnes noen beviser for slik manipulasjon. Han peker på at valutasvekkelsen følger av private valutastrømmer.

 <p><b>VALUTAFALL:</b> Grafen viser valutakrysset USD/CNY. Stigningen sier at en dollar koster flere yuan, og betyr dermed at yuan svekker seg.</p>

VALUTAFALL: Grafen viser valutakrysset USD/CNY. Stigningen sier at en dollar koster flere yuan, og betyr dermed at yuan svekker seg.

Les mer om verdens villeste valutaer på E24+.

Flere faktorer har bidratt til svekkelsen

Sjefanalytiker for Asia i Nordea, Amy Yuan Zhuang, har trukket frem den eskalerende risikoen for en handelskrig med USA og skuffende utvikling i økonomien, som årsak til yuan-bevegelsen.

– Markedet har startet å prise inn Kina-spesifikk risiko, som stammer fra en serie med skuffende nøkkeltall og den eskalerende risikoen for en handelskrig med USA, skrev Zhuang i et notat i begynnelsen av juli.

 <p>Sjefanalytiker for Asia i Nordea, Amy Yuan Zhuang.</p>

Sjefanalytiker for Asia i Nordea, Amy Yuan Zhuang.

Kjennerud er langt på vei enig i dette. I tillegg mener han at en bidragende årsak til yuan-svekkelsen er at Den amerikanske sentralbanken (Fed) strammer til pengepolitikken og hever rentene, mens Den kinesiske sentralbanken (PBOC) Kina går motsatt vei. Og avstanden mellom rentene i USA og Kina dermed øker.

– I realiteten er det trolig alle disse faktorene som har ført til valutafallet, skriver Kjennerud.

Også det kinesiske aksjemarkedet har falt

Samtidig som yuanen har svekket seg markant mot dollaren så langt i år, har det kinesiske aksjemarkedets utvikling endt i bunnsjiktet av alle store økonomier. Shanghai Composite-indeksen er ned over 20 prosent siden toppen i januar.

 <p>Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.</p>

Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.

Kjennerud forventer at markedsuroen i Kina fortsetter men ikke eskalerer til en krise.

Samtidig peker han på at kinesisk økonomi har utviklet seg relativt godt så langt i år, men han forventer en avmatning drevet av boligmarkedet fremover.

– Et svakere boligmarkedet vil drive en konjunkturnedgang i andre halvår i år til tidlig neste år. Deretter vil dette bli fulgt av en ny runde av lettelse i pengepolitikken og økte statlige infrastrukturinvesteringer, skriver Kjennerud.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå