IMF avviser Trumps påstand om kinesisk valutamanipulasjon

Det foreligger ingen beviser for at Kina manipulerer sin valuta slik president Donald Trump hevder, slår Det internasjonale pengefondet (IMF) fast.


<p><b>MARKEDSKREFTENE STYRER:</b> Det internasjonale pengefondet finner ingen beviser for at Kina skal ha manipulert valutaen sin.</p>

MARKEDSKREFTENE STYRER: Det internasjonale pengefondet finner ingen beviser for at Kina skal ha manipulert valutaen sin.

Trump anklaget i forrige uke Kina for å manipulere landets valuta yuan for å sikre seg handelsfordeler, noe IMFs sjeføkonom Maurice Obstfeld avviser.

– Det foreligger ingen beviser for slik manipulasjon, sier Obstfeld til CNBC.

Han viser til at USAs eget handelsdepartement trakk samme konklusjon i en rapport til Kongressen senest i april.

– Den kinesiske valutaen beveget seg rent generelt mot dollar i en retning som bør redusere Kinas handelsoverskudd med USA, het det i rapporten.

– Det er markedskreftene som bestemmer

Kina avviser også anklagen fra den amerikanske presidenten og fastholder at det er markedskreftene som bestemmer verdien av yuan.

– Kina har ikke noe ønske om å fremme eksport og få konkurransefortrinn gjennom devaluering av sin valuta, sa en talsmann for kinesisk UD mandag.

Trump truer med å legge toll på alt som kommer fra Kina til USA, i håp om å få amerikanerne til å kjøpe amerikanskproduserte fremfor kinesiskproduserte varer.

USAs handelsunderskudd med Kina var i fjor på over 3.000 milliarder kroner, og underskuddet i årets fem første måneder var på rundt 860 milliarder kroner.

– På oss virker det som Trump er innstilt på handelskrig. Det er ikke noe vi ønsker, men vi er ikke redd for det heller, sa Geng Shuang i kinesisk UD mandag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå