– Forbruket er virkelig sterkt

Utviklingen i den kinesiske økonomien er sterkere enn analytikerne hadde forventet.


<p><b>VOKSER:</b> Den økonomiske veksten i Kina er bedre enn ventet. Bildet viser en bygningsarbeider i hovedstaden Beijing.</p>

VOKSER: Den økonomiske veksten i Kina er bedre enn ventet. Bildet viser en bygningsarbeider i hovedstaden Beijing.

Den kinesiske økonomien vokste 6,8 prosent i årets første kvartal, viser landets BNP-tall for første kvartal.

Veksten er drevet av høyt forbruk innenlands. En annen viktig faktor er eiendomsinvesteringer som fortsetter veksten til tross for at myndighetene har satt inn en lang rekke tiltak for å begrense boligprisveksten, melder Reuters.

– Forbruket er virkelig sterkt. Det er stor lønnsvekst i de urbane områdene. Vi har undervurdert kraften i det kinesiske forbruket, sier Iris Pang ved ING i Hongkong. Hun har Stor-Kina som arbeidsområde.

Forhåndsestimatene var på 6,7 prosents vekst for årets tre første måneder, marginalt mindre enn de foregående tre måneder. I stedet klokket veksten inn på samme nivå som forrige kvartal.

Det er forbruket som står for 77,8 prosent av veksten. Eiendom står for 10,4 prosent, mens man ser at detaljhandel vokste med 10,1 prosent i mars, sammenlignet med samme periode i 2017.

Små utslag

Børsene i Asia har hatt en rolig dag tirsdag, etter en mer volatil dag mandag. Så langt er det små utslag, og de fleste indeksene er i pluss.

Mye av forklaringene på starten av handelsdagen ble hektet på nøkkeltallene fra Kina. Men også etter at det er klart at veksten i BNP i Kina er større enn ventet, så er det ikke store bevegelser å spore.

– Markedet har bevegd seg videre fra de geopolitiske bekymringene, sier analytikere hos ANZ i et notat.

Hongkong-dollaren er under press - og mandag måtte den lokale storbanken, som fungerer som en sentralbank uten å være det, kjøpe Hongkong-dollar, etter at valutaen svekket seg mye mot dollar. Siden torsdag har Hongkong Monetary Authority kjøpt valuta for 19 milliarder Hongkong-dollar. Det tilsvarer 18,79 milliarder norske kroner.

Slik er situasjonen klokken 05.30:

  • Nikkei i Japan er opp 0,01 prosent
  • Shanghai-børsen er ned 0,2 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er opp 0,07 prosent
  • Kospi i Seoul er ned 0,12 prosent
  • Straits Times i Singapore er opp 0,27 prosent
  • ASX 200 i Sydney klatrer 0,33 prosent
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå