OECD: Kina og USA er i samtaler for å løse handelsstrid

Kina og USA forhandler bak lukkede dører for å dempe den spente handelsstriden mellom stormaktene, opplyser OECD-sjefen.


<p><b>SAMTALER:</b> Kinas President Xi Jinping og president Donald Trump skal være i samtaler, ifølge OECD. Selv har landene frem til nå benektet all form for forhandlinger.</p>

SAMTALER: Kinas President Xi Jinping og president Donald Trump skal være i samtaler, ifølge OECD. Selv har landene frem til nå benektet all form for forhandlinger.

– Alle er svært bekymret over disse kunngjøringene om toll, men samtidig snakker de sammen. Det ser ut til at det finner sted en rekke samtaler, sier generalsekretær Jose Angel Gurria i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), under et besøk hos Japans statsminister Shinzo Abe.

Gurria opplyser at kinesiske tjenestemenn har sagt de er i samtaler med amerikanske motparter, selv om dette på offisielt hold har blitt avvist.

USAs president Donald Trump har varslet toll på kinesiske produkter som tiltak for å rette opp skjev handelsbalanse mellom de to stormaktene. 

 <p>Her er OECDs generalsekretær Jose Angel Gurria sammen med statsminister Erna Solberg under en OECD-konferanse i slutten av mars.</p>

Her er OECDs generalsekretær Jose Angel Gurria sammen med statsminister Erna Solberg under en OECD-konferanse i slutten av mars.

Kina svarte med at landet vil innføre toll på amerikanske varer. Det utløste nytt utspill fra Trump om at han vil innføre ytterligere toll på kinesiske varer.

Tollen har uteblitt

Det har frem til nå stort sett vært sabelrasling fra både USA og Kina.

– Så langt har det ikke funnet sted en eneste innføring av toll hos noen av partene, konstaterer Gurria i OECD.

– Ingen vinner en krig når verdens største økonomier er involvert, sier Gurria videre.

Han advarer også om «negativ smitteeffekt» som kan oppstå fra enhver form for handelskrig mellom USA og Kina.

– Da er det ikke bare de som rammes, påpeker OECD-sjefen.

Nyheten om samtalene kommer dagen etter at Gao Feng, talsperson for det kinesiske handelsdepartementet uttalte at det ikke foregikk noen form for samtaler med USA.

– Vi kan ikke snakke under unilateral trussel fra USA, sier Gao til Bloomberg.

Gao sa at kinesiske myndigheter har lagt en detaljert og omfattende plan med mulige mottiltak om USA skulle trappe opp konflikten, og at det er «utvilsomt» at Kina vil slå tilbake dersom USA eskalerer handelskonflikten mellom de to landene ytterligere.

Xi roer markedene

Kinas president Xi Jinping kom tidligere denne uken med en rekke uttalelser om å åpne Kina opp til verdensmarkedene i større grad enn i dag.

– Økonomisk globalisering er en irreversibel trend i tiden. Døren for åpning vil ikke lukke seg, den vil bare åpne seg og bli videre og videre, sa Jinping tirsdag under en økonomisk konferanse i øyprovinsen Hainan.

Dette smittet over på Twitter-presidenten Trump som raskt var ute i sosiale medier med en langt mer forsonende tone overfor handelsrivalen.

«Spørsmålet er om den positive tonen til Trump tyder på at landene er i stand til å finne en løsning. Nattens uttalelser fra representanter fra kinesiske myndigheter indikerer imidlertid at vi ikke er der helt ennå», skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.

Den offisielle begrunnelsen for de amerikanske tiltakene er at Kina står bak brudd på patentrettighetene til amerikanske selskaper som har etablert seg i landet. Trump er også opptatt av å redusere USAs handelsunderskudd.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå