– USA er «handelsbøller» som bruker skremselstaktikk

Statlig nyhtesbyrå: Kina er klare til kamp om nødvendig.


<p><b>KNUTE PÅ TRÅDEN:</b> Verdens to største økonomier står for tiden steilt mot hverandre. Her ser vi et containerskip på vei inn til havn i byen Qingdao i Shandong-provinsen øst i Kina. </p>

KNUTE PÅ TRÅDEN: Verdens to største økonomier står for tiden steilt mot hverandre. Her ser vi et containerskip på vei inn til havn i byen Qingdao i Shandong-provinsen øst i Kina. 

Mandag la både USA og Kina ytterligere toll på hverandres varer, og det er lite som tyder på at noen av stormaktene vil gi etter.

Det statlige nyhetsbyrået i Kina, Xinhua, viser til et offisielt et notat fra kinesiske myndigheter som er ment for avklare «fakta» om handelsrelasjonen mellom Kina og USA.

Bølle-beskyldninger

Xinhua er 100 prosent statseid og fungerer som talerør for kinesiske myndigheter.

I notatet beskyldes USA for å være «handelsbøller» som bruker skremselstaktikker overfor andre land for å få dem til å føye seg etter USAs ønsker.

Kineserne har dog ingen planer om å legge seg flate for USA, og nyhetsbyrået gjør det klart at Kina er klare til kamp om nødvendig.

Samtidig skriver de at Beijing er klart til å starte opp igjen handelssamtaler med USA dersom de «bygger på gjensidig respekt».

Kineserne hevder at de hele tiden har jobbet for at landene skal bli enige, mens USA derimot hele tiden har motsagt seg selv og stadig utfordret Kina.

Også kommunistpartiets nasjonalistiske tabloidavis (!), The Global Times, slår på stortrommen:

– De vil aldri klare å felle Kina, slår de fast, ifølge CNBC.

Den internasjonalt mer kjente China Daily har på sin side tatt opp eroderingen i forholdet til USA opp på lederplass. Der skriver de at amerikanernes beskyldninger om åndsverktyveri og urettferdighet fra kinesernes side kan gi langvarig svekkelse i forholdet mellom de to landene.

 <p><b>ESKALERING:</b> Som E24 skrev mandag frykter mange at Donald Trump skal ilegge straffetoll på alle varer som handles fra Kina. Her ser vi containerskip til kai ved Long Beach utenfor Los Angeles.</p>

ESKALERING: Som E24 skrev mandag frykter mange at Donald Trump skal ilegge straffetoll på alle varer som handles fra Kina. Her ser vi containerskip til kai ved Long Beach utenfor Los Angeles.

Frykter opptrapping

Som E24 omtalte mandag, så trådte den mye omtalte opptrappingen i handelskrigen mellom verdens to største økonomier i kraft fra og med klokken 05.00 i går.

USA la da offisielt på ekstra toll på kinesiske varer for til sammen 200 milliarder dollar, blant annet møbler og elektronikk.

Satsene er nå ti prosent, men økes til 25 ved nyttår.

Kina har umiddelbart svart med toll på amerikanske 5.027 ulike amerikanske varer - for til sammen 60 milliarder dollar.

Tidligere i år la de to landene ekstra toll på varer for 50 milliarder dollar.

Reuters melder at «intet kompromiss er i sikte», og at noen snarlig løsning på handelskrigen mellom verdens to største økonomier er et stykke unna.

Et syn også norske eksperter deler:
– Handelsfred mellom stormaktene er derfor noe man ikke kan vente seg helt ennå, skriver sjefstrateg Leif-Rune Rein i en oppdatering fra Nordea.

Som DN påpeker så slår storbanken Goldman Sachs nå fast at sannsynligheten for at president Donald Trump og USA innfører straffetoll på alle kinesiske varer steget til 60 prosent.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå