Svakeste vekst i Kina siden finanskrisen

Handelskrigen bidrar til å legge press på kinesisk økonomi. Ferske BNP-tall fra verdens nest største økonomi skuffer.


<p><b>VEKSTBREMS:</b> Svakere etterspørsel innenlands demper veksten i kinesisk økonomi. Bildet viser en bygningsarbeider i Beijing.</p>

VEKSTBREMS: Svakere etterspørsel innenlands demper veksten i kinesisk økonomi. Bildet viser en bygningsarbeider i Beijing.

Kinas økonomiske vekst sakker farten til sitt laveste nivå siden finanskrisen i 2009.

Kinesiske BNP-tall viser en vekst på 6,5 prosent i tredje kvartal målt mot samme periode i fjor, og kommer inn under Reuters-estimatet på 6,6 prosent.

Veksten ble ifølge Reuters dempet av lavere etterspørsel innenlands, og nedgang i både fabrikkaktivitet, investeringer i infrastruktur, forbruk og høye lånekostnader for selskaper.

Les også: (+) Presset øker på verdens oljekonger. Nå «rasler» Saudi-Arabia med oljesablene igjen

Nå venter økonomer at veksten for hele året ender på 6,6 prosent. Det vil i så fall være i tråd med målet til de kinesiske myndighetene, som ønsker en vekst på 6,5 prosent i år og 6,3 prosent neste år.

Fra før har handelskrigen med USA, der en rekke nye toller på både kinesiske og amerikanske importvarer har blitt innført, lagt et press på den kinesiske økonomien og valutaen.

Oppfordret til ro

Før tallslippet sendte både sjefen for den kinesiske sentralbanken og sjefen for landets finanstilsyn ut meldinger der de oppfordret landets investorerer om å holde seg rolige, skriver Wall Street Journal.

I meldingen fra finanstilsynet het det at den siste tidens «unormale svingninger» i aksjemarkedet ikke gjenspeiler landets økonomi og «stabile finansielle system».

Tallene førte til en umiddelbar nedgang på de kinesiske børsene, men de har siden hentet inn noe av tilbakegangen, skriver Marketwatch.

Hittil i år har Shanghai Composite-indeksen falt 25 prosent, noe som gjør at den ligger helt i bunnen globalt.

Bredt børsfall

Børsene i Asia faller bredt fredag morgen norsk tid.

I Japan faller Tokyo-børsen markant, og er i skrivende stund ned 1,19 prosent. Ifølge Reuters har indeksen falt rundt 8,7 prosent siden toppen tidligere denne måneden, mens bekymringer over Italias budsjettplaner og handelsfrykt har preget investorene.

Slik er bildet klokken 06.00 norsk tid:

  • Nikkei i Tokyo ned 1,19 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,34 prosent
  • Shanghai-børsen ned 0,02 prosent
  • Shenzhen Composite er flat
  • Kospi i Seoul ned 0,29 prosent
  • ASX 200 i Sydney ned 0,18 prosent
  • STI i Singapore ned 0,22 prosent
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå