USA og Kina skal samarbeide om Nord-Korea

USAs utenriksminister Rex Tillerson sier spenningene på Koreahalvøya har nådd et ganske farlig nivå, og lover samarbeid mellom USA og Kina. 


<p><b>LOVER SAMARBEID:</b> Utenriksministrene i USA og Kina, Rex Tillerson og Wang Yi, lover å samarbeide for å stoppe Nord-Koreas utvikling av kjernevåpen.  </p>

LOVER SAMARBEID: Utenriksministrene i USA og Kina, Rex Tillerson og Wang Yi, lover å samarbeide for å stoppe Nord-Koreas utvikling av kjernevåpen.  

– Jeg tror vi har en felles oppfattelse og et felles syn på at spenningene på halvøya er ganske høye nå, og at situasjonen har nådd et ganske farlig nivå, sa Tillerson etter et møte med Kinas utenriksminister Wang Yi i Beijing lørdag.

Den amerikanske utenriksministeren sa videre at USA og Kina er enige om å jobbe sammen for å se om de kan få myndighetene i Nord-Korea til å endre kurs, og bevege seg bort fra utvikling av atomvåpen.

Tillerson hadde på forhånd varslet at han kom til å be Kina gjøre mer for å legge press på Nord-Korea.

– Vi mener Kina spiller en svært viktig rolle. Vi skal ha diskusjoner med Kina for å finne ut hvilke andre tiltak som kan gjennomføres, sa Tillerson torsdag.

Tålmodighet

Kina har irritert seg over å gjentatte ganger har blitt fortalt av Washington at de må tøyle Nord-Koreas utvikling av våpenprogrammer. Nå ser det imidlertid ut som om tonen har myknet litt. Den kinesiske utenriksministeren beskrev møtet med Tillerson som «ærlig, pragmatisk og produktivt», skriver Reuters

– Ingen av oss er klare til å gi opp håpet for fred. 

Etter møtet sa Wang Yi også at Kina oppfordrer USA til å utvise tålmodighet og holde hodet kaldt i relasjonene til Nord-Korea.

– Vi står ved et veiskille. Men situasjonen må ikke få lov til å eskalere til en konflikt, sa den kinesiske utenriksministeren.

De to utenriksministrene la ikke fram noen konkrete steg for veien videre.

Kina er siste stopp på Tillersons besøk i flere land i Øst-Asia. Kort tid før møtet lørdag, tvitret USAs president Donald Trump at «Nord-Korea oppfører seg veldig dårlig». Han skrev vider at «Kina har gjort lite for å hjelpe!».

En kilde i det amerikanske regjeringsapparatet skal ha sagt til Reuters tidligere denne uken at Tillerson vurderer en innføring av «sekundære sanksjoner» på kinesiske banker og andre bedrifter som driver business med Nord-Korea i strid med FNs sanksjoner.

Presidenten

Søndag venter muligens et møte med Kinas president Xi Jinping, men det er foreløpig ikke helt avklart.

Tillerson har i løpet av Asia-turen også besøkt Japan og Sør-Korea, hvor Nord-Korea har vært et hett tema. Blant annet framholdt Tillerson fredag at tida for «strategisk tålmodighet» er over.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå