Venter svakeste vekst i Kina på 28 år

Sjefanalytiker tror anslagene om den svake Kina-veksten kan være optimistiske.

Allerede før de fleste nordmenn har stått opp mandag vil makro-uken ha startet med kinesiske BNP-tall, som normalt ikke får mye oppmerksomhet. Denne gangen er det trolig ikke tilfellet.

Det ventes at den økonomiske veksten vil ha senket farten til det svakeste nivået på 28 år, ifølge Reuters. Årsaken er handelskrigen med USA og svakere innenlands etterspørsel.

Bekymring

– Det er flere klare tegn til at veksten i Kina er avtagende, og en bekymring i markedene om hvor svakt det egentlig er, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Veksttallene for fjerde kvartal 2018 er ventet å havne på 6,4 prosent, ned fra 6,5 prosent i tredje kvartal. Det kan dra BNP-veksten for 2018 samlet til 6,6 prosent, som er det svakeste siden 1990 og en nedgang fra 6,8 prosent i 2017.

– Optimistisk

Myndighetene satte et vekstmål på 6,5 prosent for 2018.
– Det virker litt optimistisk, så det kan godt være de skuffer litt, sier Bruce.

Fredag nedjusterte Kina vekstraten for 2017 til 6,8 prosent, fra 6,9 prosent, ifølge South China Morning Post. Det er usikkert om dette vil ha noe å si for tallene som kommer mandag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå