Kjemper for snusens framtid

Europeere har for lite kunnskap om snus, mener Sveriges handelsminister. Hun tar nå opp kampen mot EUs snusforbud.

FOR ENHVER PRIS: Den svenske handelsministeren kjemper for at snus skal kunne eksporteres til EU-land utenfor Sverige.
FOR ENHVER PRIS: Den svenske handelsministeren kjemper for at snus skal kunne eksporteres til EU-land utenfor Sverige.

Sverige, som er det eneste EU-landet som er unntatt fra forbudet om å markedsføre og selge snus, kjemper for at den svenske tobakken nå skal kunne selges fritt i medlemslandene.

EU-kommisjonen utfører i disse dager en undersøkelse på hvorvidt det nåværende snusforbudet i EU skal opprettholdes, eller om snusbokser i framtiden kan selges til andre medborgere i EU.

Kunnskapsløse

- Mange vet ikke hva snus er. Det er også et resultat av at den svenske snusen er forbudt å eksportere til EU, sier den svenske handelsministeren Ewa Björling i følge di.se.

Handelsministeren støttes av tobakksprodusenten Swedish Match, som mener at manglende kunnskap er det største hinderet for at snusforbudet i EU ikke fjernes.

- Hvis EU-kommisjonen ser på snusens vitenskapelige dokumentasjon og følger de EU-prinsipper som gjelder om for eksempel fri bevegelse av varer, så har vi veldig vanskelig for å se at snusforbudet skal overleve, sier informasjonsdirektør Patrik Hildingsson i Swedish Match til avisen.

Det er ikke alle medlemslandene i EU som har svart på undersøkelsen, men blant dem som har svart er det majoritet for et forbud av all form for munntobakk.

Den svenske handelsministeren nekter å gi opp håpet.

- Det er enda ikke avgjort, og vi kommer til å fortsette å kjempe. Jeg kommer ikke til å gi meg, for dette forbudet er urettferdig, sier hun.

Forventer snusøkning

Det svenske folkehelseinstituttet advarer om at en avskaffelse av forbudet kan påvirke både holdning til snus og øke snusforbruket.

- Ut i fra den kunnskap vi har om helsreisiko knyttet til snus, mener vi at bruken bør begrenses, men til slutt er det politikerne som bestemmer, sier Åsa Domeji, avdelingsleder for rusmiddelforebygging og spill.

I Sverige snuser 20 prosent av mennene daglig, mens 4 prosent av kvinnene gjør det samme.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå