Venter renteheving tross lavere inflasjon enn ventet

Det er litt svakere enn ventet

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) falt til 2,3 prosent i mai, og tovlmånedersendringen i konsumprisindeksen (KPI) kom inn på 2,5 prosent.

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Analytikerne forventet på forhånd at kjerneinflasjonen skulle ligge uendret på 2,6 prosent, ifølge konsensusestimat fra Bloomberg.

DNB ventet en kjerneinflasjon på 2,5 prosent, i likhet med Norges Bank. Nordea ventet på sin side 2,4 prosent.

Kronen svekket seg noe mot euroen etter tallslippet. Før klokken 08.00 kostet én euro 9,78 kroner, men styrket seg siden til 9,82 kroner.

Venter fortsatt renteheving

– Da er ikke lenger inflasjonen et oppsideargument for Norges Bank. Kjerneinflasjonen ned til 2,3 prosent i mai, klart lavere enn forventet. Lavere enn anslått av Norges Bank. Men vi tror fortsatt på renteheving til neste uke, skriver Handelsbanken på Twitter.

Kjerneinflasjon (KPI-JAE) kalles ofte underliggende inflasjon, og ekskluderer priser på strøm og drivstoff. Det er denne Norges Bank ser på når den setter renten.

– Selv om en historisk inflasjon-miss må til for å endre juni-hevingen fra Norges Bank, kan inflasjonstallet fremdeles ha en liten påvirkning på hvordan rentebanen ser ut, skriver Andreas Steno Larsen og Martin Enlund i Nordea Markets i bankens ukesrapport.

Prisfall for flyreiser

SSB skriver at det særlig var utviklingen i prisene på flyreiser og matvarer som bidro til en svakere veksttakt.

Passasjertransport med fly viste en prisnedgang på 16,8 prosent fra april til mai i år, mot en 3,1 prosents nedgang i fjor, skriver byrået.

Samtidig falt prisene på matvarer 0,9 prosent fra april til mai i år, mens de steg 0,5 prosent samme periode i fjor.

Samtidig hadde strømprisene en svakere nedgang på månedsbasis i fjor, og bidro dermed på oppsiden. I tillegg var restauranttjenester og tjenester knyttet til fritid og kultur med på å trekke utviklingen i tolvmånedersveksten opp, ifølge SSB.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå