Høyre vil ikke godta tap i klimarettssak

Om staten taper klimasøksmålet, vil Høyres justispolitiske talsperson Peter Christian Frølich endre Grunnloven. 


<p><b>ISSKULPTUR:</b> Miljøbevegelsen plasserte en isskulptur utenfor Oslo tingrett, der klimarettssaken mot staten har foregått. </p>

ISSKULPTUR: Miljøbevegelsen plasserte en isskulptur utenfor Oslo tingrett, der klimarettssaken mot staten har foregått. 

Greenpeace Norge og Natur og Ungdom gikk til sak mot staten fordi de mener tildelingen av i alt 40 blokker for oljeleting i Barentshavet i 2016, den såkalte 23. konsesjonsrunden, er i strid med Grunnlovens paragraf 112.

Om det ender med seier for miljøbevegelsen vil Frølich ta grep.

– Hvis grunnloven tolkes dit hen at en domstol i praksis kan stanse nær sagt all videre norsk petroleumsvirksomhet, da må̊ den korrigeres så fort det lar seg gjøre, sier han til Klassekampen.

Grunnlovsendringer krever to tredels flertall og kan ikke kan vedtas i samme stortingsperiode som de er fremsatt, skriver avisen.

– Selv om en er hardcore klimaaktivist og petroleumsmotstander, bør en være tilhenger av at slike spørsmål tillegges den politisk sfære og ikke rettsliggjøres. Det tror jeg også̊ de fleste stortingskollegene min er enige i, sier Frølich.

I et innlegg i Bergens Tidende i forrige uke skrev stortingsrepresentanten fra Hordaland at dersom søksmålet vinner fram «vil Stortinget ha mistet betydelig konstitusjonell makt». Han understreker at miljøorganisasjonene er i sin fulle rett til å prøve saken for domstolene, men advarer mot utfallet.

Det er første gang Grunnlovens paragraf 112 prøves for retten. Miljøparagrafen slår fast at staten skal verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå