Klimakrise gir dyrere mat

Matvarer er allerede blitt dyrere på grunn av klimatrusselen.

Trusselen om global oppvarming fører allerede til dyrere mat, skriver Dagens Næringsliv. Korn, sukker, olje og mais øker i pris på grunn av klimakrisen.

- Flere leverandører enn normalt har signalisert prisøkninger foran høstens forhandlinger. Vi merker et tydelig press på økte innkjøpskostnader, sier Per Roskifte, informasjonssjef i NorgesGruppen til Dagens Næringsliv.

Også Rema 1000 og Stabburet bekrefter prisøkningen.

Biodrivstoff

De siste årene har en økende del av maisen som produseres gått til biodrivstoff. Det har også ført til økende priser på andre kornsorter. Siden 2005 har prisen på hvete, mais og ris økt med mellom 45 og 65 prosent.

Etterspørselen etter biodrivstoff skyldes både subsidier og reguleringer fra myndighetene, og den høye oljeprisen.

- Biodrivstoff har knyttet oljeprisen til matvareprisene på en måte som kan skade forholdet mellom matprodusenter, forbrukere og land i mange år fremover. Dette kan ha ødeleggende konsekvenser for den globale fattigdomsbekjempelsen, skriver forskerne Ford Runge og Benjamin Senauar i siste utgave av tidsskriftet Foreign Affairs.

Inflasjon

Sjefstrateg Henrik Mitelmann i den svenske banken SEB sa i går at de økte matvareprisene representerer en tikkende inflasjonsbombe. Tidligere i vår lanserte den amerikanske banken Merrill Lynch begrepet agflation, ved å trekke sammen agriculture (landbruk) og inflation.

- Mellom 30 og 50 prosent av den disponible inntekten går til matvarer i verdens mest folkerike land. En matvareinflasjon på 10 til 20 prosent er dårlig nytt for de fleste i disse landene, skriver Niels C. Jensen i Absolute Return Partners i en analyse.

For norske forbrukere vil konsekvensene være langt mindre, relativt sett.

- Vi bruker en relativt liten andel av inntekt på mat, og dessuten blir utslagene dempet gjennom avgifter, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til Dagens Næringsliv.

På forsiden nå