Korteste trygdekø siden februar 2008

Antallet som søkte om ledighetstrygd for første gang falt til det laveste nivået på fire år i forrige uke.

FÆRRE SØKER LEDIGHETSTRYGD: Antallet som søkte ledighetstrygd for første gang falt til det laveste nivået på fire år i forrige uke. Her Bildet er på Workforce One, et arbeidskontor i Hollywood, Florida.
FÆRRE SØKER LEDIGHETSTRYGD: Antallet som søkte ledighetstrygd for første gang falt til det laveste nivået på fire år i forrige uke. Her Bildet er på Workforce One, et arbeidskontor i Hollywood, Florida.

I forrige uke var det 348.000 amerikanere som stilte seg i kø for å søke ledighetstrygd for første gang. Det viser en ukentlig statistikk fra Det amerikanske arbeidsdepartementet torsdag.

Det er en nedgang på 5000 sammenlignet med uken før, og det laveste nivået siden februar 2008.

Det er en positiv overraskelse for ekspertene, som på forhånd ventet at utviklingen ville gå i motsatt retning, og at antallet skulle ligge på 355.000 denne gangen.

Også et mer stabilt fireukerssnitt viser en nedadgående trend, og falt med 1250 til 355.000.

Økt optimisme

Tallenes bekrefter den positive utviklingen som har preget USA, verdens største økonomi, de siste månedene.

- Det er ingen tvil om at arbeidsmarkedet i USA fortsetter å holde seg stramt, sett i forhold til hvordan det har vært, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til E24.

Han mener det er svært positivt at antallet nye trygdesøkere har stabilisert seg på rundt 350.000 i uken, etter at nivået lå på over 400.000 store deler av fjoråret.

- Bedringen har stoppet opp, men nivået er likevel lavt nok til at det innebærer at sysselsettingen øker nok til å få ned ledigheten, sier Jullum.

Kan styrke forbruket

Sjeføkonomen peker på at trygdetallene lover godt for den månedlige sysselsettingsrapporten fra amerikanske myndigheter, «nonfarm payrolls», som ofte omtales som «månedens viktigste tall».

De siste tre månedene har denne i snitt vist en jobbvekst på 245.000 jobber per måned. Det er den kraftigste oppgangen i sysselsettingen siden USAs økonomi kom ut av resesjonen i 2009.

Med flere i jobb, styrkes troen på at forbruket, som utgjør 70 prosent av USAs økonomi, vil øke fremover.

- Det er to hovedeffekter fra arbeidsmarkedet på forbruket: Med flere i jobb, blir den samlede inntekten høyere. I tillegg påvirker det tilliten: Om folk begynner å se en bedring i arbeidsmarkedet, vil troen på den økonomiske utviklingen øke, og det er selvfølgelig positivt for forbruket, sier Jullum.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå