Kraftig vekst i forbrukslån

Rådyre forbrukslån og kredittkortgjeld er doblet på mindre enn fem år. Avdrag på boliglån betales med dyrere lån, og flere lokkes inn i en farlig gjeldsspiral.

			Samboerparet Sigurd Mikkelsen og Linda Aaserud er bestemt påikke å bruke lånte penger til forbruk. Sigurd har lært av dårlige erfaringer.<br/>
Samboerparet Sigurd Mikkelsen og Linda Aaserud er bestemt påikke å bruke lånte penger til forbruk. Sigurd har lært av dårlige erfaringer.

Samboerparet Sigurd Mikkelsen og Linda Aaserud sikler etter ny TV hos Hi-Fi klubben i Oslo.

- Jeg har brent meg på forbrukslån før. Nå handler jeg bare for oppsparte penger, sier Mikkelsen før paret forsvinner med en 37-tommer til 9000 kroner.

Men folk handler flatskjermer og dyre forbruksvarer som aldri før, og gjerne for penger de ikke har. Forbrukslån uten sikkerhet kastes nærmest etter deg, og det er lett å la seg friste. Men i finanskrisetider med stadig høyere boliglånsrente trer en ny trend frem: Stadig flere tar opp disse rådyre lånene for å finansiere boliglånet sitt, det sier flere bankeksperter Aftenposten har snakket med.

Ved utgangen av mars hadde nordmenn lånt 38,8 milliarder kroner på kredittkort eller forbrukslån, ifølge Kredittilsynet. De siste årene har forbruksgjelden økt med rundt 18 prosent i året. Hvis veksten har fortsatt i samme tempo i år har vi forlengst passert 40 milliarder kroner. Dyr gjeld er doblet siden slutten av 2003.

Advarer.

Forbrukerrådet har lenge advart mot økningen i kreditt og forbrukslån. Rådgiver Bjørnar Eilertsen fraråder folk å ta slike lån i en periode med presset økonomi.

- Vi har stadig flere aktører som tilbyr slike lån, og renten kan være fra 15 prosent helt opp til 30 prosent. Det er det mangedobbelte av vanlig boligrente. Når folk har betalingsproblemer, blir det fristende å skaffe seg varer ved å kjøpe på kreditt eller ta opp forbrukslån, sier Eilertsen.

Han understreker at denne gjelden ofte kommer på toppen av en altfor optimistisk kredittvurdering av boliglånet fra bankenes side.

USA-parallell.

Eilertsen mener parallellen til de amerikanske subprimelånene er klar. Der har man gitt boliglån til folk uten betalingsevne, og disse råtne boliglånene ligger under den internasjonale finanskrisen.

- Vi har fått signaler om at folk tar opp forbrukslån uten sikkerhet for å betale avdrag på høye boliglån. Da er vi inne i den samme onde sirkelen her også, og får en norsk parallell til subprimekrisen. Folk kan plutselig sitte neddynget i gjeld de ikke kan betale hvis renten stiger ytterligere, sier Eilertsen.

Forbrukerrådet er i dialog med Kredittilsynet om saken.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 sier at mange bygger seg opp med ny gjeld som betaler gammel gjeld. - Når folk med en rotete økonomi og mye kreditt får høyere boliglånsrente, blir de desperate. Det er blant annet i denne gruppen vi trolig finner folk som bruker forbrukslån for å betale på boliglånet, sier Gundersen.

Gribber der ute.

Ifølge økonomisk rådgiver Otto Risanger er det mange gribber der ute som vil kaste seg over folk som får betalingsproblemer og må handle på kreditt.

Han mener det lønner seg å ta en alvorsprat med banken før man dekker gjeld med nye lån.

Flere nyheter på E24

På forsiden nå