Krever Fast politietterforsket

Kredittilsynet har politianmeldt Fast for regnskapsbløff.

Kredittilsynet mener regnskapsjukset i Fast er så alvorlig at saken må etterforskes av politiet. Men verken Økokrim eller Oslo-politiet har hatt ressurser til å ta saken.

– Vi anser denne saken som så alvorlig at vi har gått til det sjeldne skritt å politianmelde den, sier avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy (bildet) i Kredittilsynet til VG.

Sjefene i Fast Search & Transfer skal ha manipulert regnskapene og lurt aksjemarkedet før Microsoft kjøpte selskapet tidligere i år. Toppsjef John Markus Lervik skal ha tjent 85 millioner kroner på salget av Fast, skriver Dagens Næringsliv (DN) lørdag.

Politianmeldt

Fast har tidligere fått refs for sine oppblåste regnskap av Kredittilsynet, men en ny gjennomgang viser at saken er enda mer alvorlig enn tidligere antatt. Derfor anmeldte Kredittilsynet saken til Økokrim i slutten av april. Men Økokrim hadde ikke kapasitet til å etterforske saken. Kredittilsynet tok derfor saken videre til Oslo politidistrikt, som også så seg nødt til å henlegge den.

– Vi mener saken er så grov at vi vil påklage henleggelsen til høyere påtalemyndighet. I første omgang til Statsadvokaten i Oslo, og om nødvendig til Riksadvokaten, sier Bellamy.

Riksadvokaten kan instruere Økokrim til å ta opp saken. Økokrimsjef Einar Høgetveit sier til VG at han ikke utelukker at saken kan tas opp igjen.

– Vi hadde rett og slett ikke ressurser til å sette i gang etterforskning mot Fast da vi først ble kontaktet av Kredittilsynet, og viste derfor til de lokale politidistriktene. Men den beslutningen kan endres, sier Høgetveit til VG.

Kanskje-avtaler

Lørdag kunne DN avsløre at det norske søkemotorselskapet Fast har blåst opp sine regnskaper med så mye som 100 millioner kroner.

Fast skal ha bokført inntekter på over 100 millioner kroner, knyttet til såkalte kanskje-avtaler.

Kanskje-avtalene gikk ut på at kunden fikk prøve Fast-teknologi helt gratis i en periode. Hvis kunden likte det han så, ville Fast og kunden forhandle videre om en bindende kontrakt.

Først hvis man kom til enighet om en bindende kontrakt, ville kunden betale Fast for softwarelisensen, skriver DN.

Solgt til Bill Gates

I april i år ble Fast kjøpt opp av Microsoft for 6,6 milliarder kroner, og gründerne fikk flere hundre millioner for sine aksjeposter.

Microsoft vil selv ikke si mer enn at de ser på påstandene som alvorlige, men at de opprettholder at Fast var et godt kjøp, skriver DN.

Les mer om saken: – Fast lurte aksjemarkedet

Til E24-forsiden

På forsiden nå