Kronekjøp kan styrke kronen på nyåret

En marked i feriemodus og stadig fallende oljepris holder kronen i ro etter overraskende valutakjøp.

<p><b>KAN STYRKE SEG:</b> Oljeprisen og romjul får skylden for at kronen ikke styrker seg nevneverdig etter overraskende kronekjøp.</p>

KAN STYRKE SEG: Oljeprisen og romjul får skylden for at kronen ikke styrker seg nevneverdig etter overraskende kronekjøp.

Sentralbanken slår til med å selge unna utenlandsk valuta for å kjøpe 500 millioner kroner hver eneste virkedag i januar.

– Det er et ganske høyt beløp, og mer enn ventet, men det henger sammen med lavere forventet inntekter fra oljeproduksjonen som følge av den lave oljeprisen, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.  

Analytiker Magne Østnor i DNB Markets
Analytiker Magne Østnor i DNB Markets

– Den andre årsaken er at Norges Bank da antar at det blir lavere skatteinngang, og dermed behov for å bruke mer oljepenger over statsbudsjettet enn først antatt, sier han.

Markedet venter

Til tross for at Norges Bank skal storhandle kroner over nyttår, ble det møtt med nærmest døve ører i markedet.

Dollaren er svekket med 0,40 prosent mot kronen, mens euroen er 0,30 prosent svakere mot kronen.

– Det har gitt overraskende liten reaksjon i markedet. Mange har tatt ferie, og lav likviditet kan ha bidratt til at det har vært lav reaksjon i markedet, sier Wilhelmsen.

Følg reaksjonene i markedet i E24s aksjelive.

<p><b>MARKEDSREAKSJONEN UTEBLE:</b> Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen hadde ventet større utslag i kronen etter Norges Bank kunngjorde at kronekjøpene økes til 500 millioner kroner hver virkedag i januar.<br/></p>

MARKEDSREAKSJONEN UTEBLE: Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen hadde ventet større utslag i kronen etter Norges Bank kunngjorde at kronekjøpene økes til 500 millioner kroner hver virkedag i januar.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener også at de manglende utslagene for kronekursen da kronekjøpene ble kjent, rett og slett skyldes at markedet er tynt.

– Det er ganske mange som ikke gjør som oss som er på jobb, sier Østnor til E24.

– Det er olje, olje, olje

<p>Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.<br/></p>

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

– Det er olje, olje, olje. Først når man får en liten stigning i oljeprisen, vil kronekjøpene gjøre utslag i markedet, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24. 

Oljeprisen fortsetter den svake utviklingen, og falt i dag med over én prosent til 58 dollar, men var ned til 56,73 i morgentimene.

– Som regel har markedet oversett at det er en strøm med kronekjøp over året. Det viktigste i øyeblikket er usikkerheten i oljeprisen og hvordan det vil påvirke norsk økonomi, styringsrenten og så videre. Det dominerer bildet fullstendig, sier Jullum.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning tror også det videre fallet i oljeprisen bremser kjøpelysten.

- Alt er fortsatt høyt korrelert med oljeprisen, spesielt kronen.

Mulig reaksjon etter nyttår

Etter turbulensen før jul har kronekursen vært svært stabil. Få aktører ønsker å foreta kronekjøp eller kronesalg før nyttår, mener Østnor.

– På nyåret kan de høye kronekjøpene bidra til at den kronestyrkelsen vi har forventet, blir noe sterkere, sier Østnor.

Han viser til at valutaspekulanter som måtte mene at høsten kraftige fall i kronekursen har vært overdrevet bli «oppmuntret» til å kjøpe kroner når de vet at Norges Bank er i markedet og kjøper 500 millioner kroner hver eneste virkedag.

– Man kan tenke seg en større effekt over nyttår, men jeg er usikker hvilken effekt det vil få, sier Wilhelmsen. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå