Kronen dundrer opp

Kronekursen styrker seg kraftig fredag ettermiddag.

Kronen styrker seg både mot pund, euro og særlig dollar fredag ettermiddag.

- Vi har vært forskånet fra dårlige nyheter. Samtidig er noe av risikoaversjonen fra tidligere denne uken borte, sier sjefanalytiker Jostein Tvedt i SEB.

En euro koster 8,90 fredag klokken 16, mens en dollar koster 6,30 kroner. I forhold til torsdag ettermiddag er dette en styrking på

Lave nivåer

Tvedt peker også på at oljeprisen har steget, noe som ofte styrker kronekursen.

- Dette er også en naturlig reaksjon på svake nivåer. Mange aktører har forstått at kronekursen er mye svakere enn de fundamentale forholdene skulle tilsi, sier han.

Fredag formiddag sa Norges Bank at den skal selge kroner og kjøpe valuta for 200 millioner kroner daglig i juni. Heller ikke det dyttet kronen ned.

- Det var relativt små beløp, og det fjernet et usikkerhetsmoment, sier Tvedt.

Dollaren ned

Dollarkursen svekker seg jevnt over fredag ettermiddag. Analytikere peker unisont på større risikovillighet overfor Bloomberg.

- Når folk ikke frykter risiko, trenger de ikke dollaren som trygg havn. Det ser ut til å ha kommet en stabilisering i realøkonomien og i bankvesenet, sier Philip Marey, makroøkonom ved Rabobank til nyhetsbyrået.

En euro koster nå over 1,41 dollar. Kursfallet for dollar er det største siden desember. Samtidig opplever britiske pund det største oppsvinget siden 1985.

På forsiden nå