Kronen sklir nedover på dårlig Sverige-nytt

Også norske kroner får svi etter svake tall fra Sverige.

Kursen på norske kroner faller videre mandag formiddag. Klokken 11 koster en euro 9,02 kroner, mens kursen på en dollar er 7,15 kroner. Begge deler er om lag 1 prosent mer enn fredag.

- Etter å ha falt mot slutten av forrige uke, fortsetter svekkelsen i dag. Det skyldes blant annet at en negativ "flow", internasjonale aktører selger krone, sier Jostein Tvedt, sjefstrateg i SEB til E24.

Svenskesyken

Tvedt mener vi kan være vitne til en smitteeffekt fra Sverige.

- Det er nok noen investorer som vekter seg ned i Norden som sådan, sier Tvedt

Fredag kom tall som viste at BNP i Sverige falt med 2,4 prosent fra tredje til fjerde kvartal - det største fallet siden 1970-tallet.

- Den svenske kronen har falt kraftig, og trekker nok med seg den norske til en viss grad, sier Camilla Viland, analytiker i DnB Nor Markets.

Les også: Kraftig BNP-fall i Sverige

Også BNP-tallene fra Danmark var svært svake.

Dette kommer i tillegg til en generelt økende risikoaversjon i finansmarkedene. Den siste uken har verdens børser sklidd nedover, og mandag er intet unntak. Klokken 11 er MSCI verdensindeks mned med 1,6 prosent i forhold til fredag.

Sterkere nyheter mandag

Mandag formiddag kom flere makrotall for Norge som var sterkere enn ventet. Blant annet økte konsumet bra, og kredittveksten falt ikke så kraftig.

Les også: Kredittveksten faller svakt og Rentekutt gir kjøpefest

- Kronen gikk litt sterkere etter klokken 10, sier Tvedt.

Handelsvektet er sterk

Mange eksperter og prognosemakere regner med at kronen skal styrke seg kraftig. Det tror imidlertid ikke Tvedt.

- Vi tror kronen ligger mellom 8,80 og 9,10 mot euroen de neste ukene, sier han.

Han påpeker at kronen ikke er generelt svak.

- Handelsvektet er kronen nå om lag som Norges Bank har anslått. Vel er den svak i forhold til euro, men den er sterk mot pund og svenske kroner. Norges Bank er nok ganske komfortabel med dagens nivå. Hvis den styrker seg mye, kan det borge for større rentekutt, sier Tvedt.

E24-LESER: "Redd den Norske kronen!"

På forsiden nå