«Super-Mario» kutter eurorenten

Den nye sentralbanksjefen Mario Draghi senker renten til 1,25 prosent.

FØRSTE RENTEMØTE: Italienske Mario Draghi har torsdag avholdt sitt første rentemøte i Den europeiske sentralbanken.
FØRSTE RENTEMØTE: Italienske Mario Draghi har torsdag avholdt sitt første rentemøte i Den europeiske sentralbanken.

Den europeiske sentralbanken (ESB) skifter kurs, og kutter renten for første gang på to år.

ESB kutter styringsrenten fra 1,5 prosent til 1,25 prosent, opplyser sentralbanken i en melding torsdag. Det skjer mindre enn fire måneder siden den siste av de to rentehevingene som har kommet i år, som følge av ESBs ønske om å dempe inflasjonen.

Dermed overrasker den nye sentralbanksjefen Mario Draghi markedet:

49 av 55 økonomer som deltok i en undersøkelse i regi av Bloomberg ventet at renten skulle få stå uendret på 1,5 prosent denne gangen.

- Dette er i alle fall et steg i riktig retning, for inflasjonen er åpenbart ikke problemet i Europa nå. Det er veksten de må konsentrere seg om, sier sjeføkonom Petter Eilif de Lange i Sparebank 1 SMN til E24.

- Det uventede rentekuttet er også en respons på opptrappingen av de greske problemene.

Akutt krise

I takt med at gjeldskrisen har blitt verre, har presset økt på ESB:

Roen etter at EU-toppene nylig kom frem til en kriseløsning,har denne uken blitt avløst av panikk i finansmarkedene, etter at Hellas' statsminister Georgios Papandreou annonserte at han vil la folket stemme over EU og IMFs krisehjelp.

Les også: Vil la det greske folket stemme over EUs nye kriseplan

Særlig den italienske renten har skutt i været, i takt med at frykten for at krisen skal smitte har økt.

Torsdag har renten på tiårig, italiensk statsgjeld økt til 6,39 prosent, som er det høyeste nivået som er registrert i eurosamarbeidets historie.

De Lange tror imidlertid ikke Draghi, som er tidligere italiensk sentralbanksjef, vil bli beskyldt for å prioritere Italia når han nå kutter renten.

- Krisen er nå så akutt at han neppe får kjeft for å kutte renten. Det er ikke bare Italia som er bekymret for den italienske renteoppgangen, men også Angela Merkel og Nicolas Sarkozy og ledere i det nordlige EU er redde for at krisen skal spre seg.

Lite effektfullt

Sjeføkonomen mener imidlertid ikke rentevåpenet er like virkningsfull lenger.

- Hvis krisen virkelig drar seg opp, må ESB trå til og sikre funding til EUs krisefond EFSF direkte fra sin balanse. De må sørge for at inflasjonen øker, euroen svekkes, og PIIGS-landenes konkurranseevne økes.

På dagens pressekonferanse vil Draghi imidlertid nøye seg med å si at ESB skal fortsette å kjøpe spanske og italienske statsobligasjoner.

- Hvis situasjonen tilspisser seg ytterligere, og om Hellas mot formodning takker nei til kriseløsningen og misligholder statsgjelden, kan vi få en ytterligere eskalering av konflikten. Da må ESB gjøre mer, sier de Lange.

Klokken 14.30 kommenterer sentralbanksjef Mario Draghi rentebeslutningen på en pressekonferanse. E24 dekker saken.

På forsiden nå