Svenske bønder får 1,12 milliarder kroner i krisepakke fra Sveriges regjering etter tørken

– Et ekstraordinært tiltak i en ekstraordinær situasjon, sier landets finansminister.


<p><b>TILBYR KRISEPAKKE</b>: Sveriges bønder sliter med mangel på fôr til dyrene, og får nå en enorm krisepakke av regjeringen, her ved finansminister Magdalena Andersson.</p>

TILBYR KRISEPAKKE: Sveriges bønder sliter med mangel på fôr til dyrene, og får nå en enorm krisepakke av regjeringen, her ved finansminister Magdalena Andersson.

Sveriges regjering gir bøndene i landet en krisepakke på 1,2 milliarder svenske kroner (1,12 milliarder norske kroner) etter tørken, sier finansminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse mandag.

– Det er et ekstraordinært tiltak, men det er en ekstraordinær situasjon, sier Andersson.

Andersson peker på at det nå er mangel på fôr til dyrene, grunnet tørke i lang tid. Hun sier at det gjør at regjeringen er svært urolige for den svenske matforsyningen.

60.000 til hver melkegård

På pressekonferansen var også landbruksminister Sven-Erik Bucht og klimaminister Isabella Lövin.

Krisepakken innebærer at en gjennomsnittlig melkegård vil få rundt 60.000 kroner i støtte, ifølge landbruksminister Sven-Erik Bucht.

– Tørken har fått store konsekvenser for landbruket. Mange er urolige for sine dyr og for sin fremtid. Med regjeringens nasjonale krisepakke på drøyt 1,2 milliarder kroner gir vi landbrukerne bedre forutsetninger for å håndtere denne vanskelige situasjonen, sier Bucht i en pressemelding.

– Tar klimaendringer på alvor

Fôrkrisen kan innebære svært høye kostnader for bønder som tvinges til å importere eller kjøpe dyrt, i stedet for å produsere selv. Dessuten kan dyr måtte slaktes før tiden.

– Regjeringen tar spørsmålet om klimaendringer og klimatilpasning på stort alvor, og arbeider langsiktig for både å minske utslippene og begrense skadevirkningene fra blant annet ekstremvær, sier visestatsminister Isabella Lövin i den samme pressemeldingen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå