Lehman går konkurs - Wall Street vakler

Desperat møtevirksomhet førte ikke frem. USA fjerde største investeringsbank går over ende.

Det går mot en fryktelig dag på verdens markeder, etter at alt håp for USA fjerde største investeringsbank nå synes å være tapt.

Så sent som klokken 05.30 natt til mandag melde BBC World at et konsortium bestående av 10 internasjonale storbanker ville rykke inn og redde banken.

Men grytidlig mandag morgen varsler Lehman Brothers at banken vil søke konkursbeskyttelse- en såkalt Chapter 11-konkurs.

Det betyr at Lehman søker retten om tillatelse til å fortsette å betale ut lønninger til de ansatte på kort sikt, og at banken i realiteten er konkurs.

Lehman har vært en del av bankhistorien i 158 år, og har overlevd verdenskrigene og krakket i 1929. Den globale kredittkrisen i 2008 var imidlertid for mye å bære.

Les også: Lehman svekker dollaren

Følg markedene med E24 Børs

Frenetiske redningsforsøk

Lehman forsøker foreløpig å holde sin meglervirksomhet og enkelte andre avdelinger unna skifteretten, i et siste forsøk på å få solgt unna disse enhetene.

Ifølge amerikanske tilsynsmyndigheter er bankkundens verdipapirer og kontantinnskudd trygge.

Samtidig går det mot at Bank of America rykker inn og overtar det som mange har spådd som finanskrisens neste offer, investeringsbanken Merrill Lynch.

Mandag morgen er det også klart at verdens største forsikringsselskap AIG søker amerikanske myndigheter om krisehjelp på til sammen 40 milliarder dollar.

Resultatet av Lehmans konkurs vil bli et realt sjokk for verdens finanssystem. Banker verden over kan tape store summer på komplekse transaksjoner de har hatt med storbanken.

Les også: - Ikke selg aksjer nå

Ute av bildet

Både Bank of America og Barclays har vært ansett som aktuelle overtagerere av investeringsbanken, men disse skal nå være ute av bildet blant annet som følge av manglende føderale garantier.

Amerikanske myndigheter frykter at signaleffekten av en ny offentlig redningsaksjon vil bli uoversiktlige, forplante seg til hele finanssektoren og true USAs statsfinanser med et fullstendig sammenbrudd på lengre sikt.

Resultatet av enda en redningsaksjon kunne bli at det offentlige blir tvunget til å overta flere krisebanker etter hvert som finanskrisen sprer seg.

Lehman er den siste i en lang rekke finansselskaper som veltes av den pågående kredittkrisen i verdens markeder. I vår kollapset USAs femte største investeringsbank Bear Sterns.

Les også: Bank of America kjøper Merril Lynch

Hektisk helg

I helgen har det vært en frenetisk møtevirksomhet på Wall Street, for å forsøke å ordne opp i kriserammede amerikanske storbanker som førstnevnte og Merril Lynch.

Amerikanske myndigheter har siden fredag kjempet for å holde Lehman på fote før markedene åpner mandag. Med de to største potensielle byderene ute, står Lehman igjen med få muligheter.

Les også: Lehman kollapser på børs

Dyster Greenspan

Den tidligere sentralbanksjefen Alan Greenspan sa til ABC News i helgen at omfanget av bolig- og finanskrisen i USA er i ferd med å overskygge alt annet han har vært med på i sin lange karrière.

Greenspan sa at han forventer at flere institusjoner vil gå overende før krisen er over, men han var sin vane tro meget forsiktig med å gi konkrete råd i Lehman-krisen. Han tror ikke bunnen i finanskrisen er nådd før en gang til neste år.

Flere E24-nyheter

På forsiden nå