Tar rubel og bit

Dette er den elleville historien om et gruveselskap, tre mangemilliardærer, en president og en sjef som får 555 millioner kroner. For å si opp.

<p><b>LUKRATIV</b>: Sjefen for dette gruveselskapet, Norilsk Nickel, får 555 millioner kroner for å si opp.</p>

LUKRATIV: Sjefen for dette gruveselskapet, Norilsk Nickel, får 555 millioner kroner for å si opp.

Toppsjefen for et av Russlands største selskaper får mer enn en halv milliard kroner i fallskjerm.

Det er rekord selv etter russisk standard, og bakgrunnen for utbetalingen er en ellevill krangel mellom to av Russlands rikeste menn.

300 mill. fra Norge

Derfor er Chelsea-eier Roman Abramovitsj hentet inn som investor for å ordne opp i konflikten. Hans nære forhold til president Vladimir Putin er trolig avgjørende for at Abramovitsj nå skal løse flokene.

Det handler om gruveselskapet Norilsk Nickel, som har ett av sine anlegg rett ved norskegrensen.

Norske myndigheter bevilget i sin tid 300 millioner kroner for at de skulle kunne kutte utslippene. Det ble det aldri noe av. Derimot er det altså nå en gyllen fallskjerm verdt nesten dobbelt så mye som rensepengene fra Norge.

Mottageren av pengene heter Vladimir Strzjalkovskij, er tidligere KGB-agent og må nå forlate sjefsstolen for å få ro i selskapet.

Men Strzjalkovskij er en hjertegod kar, så han har nå bestemt seg for å gi bort «tiende» av det han får, altså rundt 55 av de 555 millionene kroner.

<p><b>GOD FOR 49 MILLIARDER:</b> Oleg Deripaska har kranglet med Vladimir Potanin i flere år om kontrollen over Norilsk Nickel. Nå får ha viljen sin: konsernsjefen må gå. <b>GOD FOR 67 MILLIARDER:</b> Roman Abramovitsj, best kjent som Chelsea-eier, har et godt forhold til Vladimir Putin. Det er trolig grunnen til at han er trukket inn som fredsmegler mellom de andre milliardærene <b>. GOD FOR 80 MILLIARDER:</b> Vladimir Potanin, som nå overtar jobben som toppsjef i Norilsk Nickel. Han bygger også mange av OL-anleggene i Sotsji. <b>SENTRAL?</b> Vladimir Putin ønsket ro i Norilsk Nickel-konsernet. Det spekuleres i om Kreml var sentral i å løse konflikten mellom supermilliardærene.</p>

GOD FOR 49 MILLIARDER: Oleg Deripaska har kranglet med Vladimir Potanin i flere år om kontrollen over Norilsk Nickel. Nå får ha viljen sin: konsernsjefen må gå. GOD FOR 67 MILLIARDER: Roman Abramovitsj, best kjent som Chelsea-eier, har et godt forhold til Vladimir Putin. Det er trolig grunnen til at han er trukket inn som fredsmegler mellom de andre milliardærene . GOD FOR 80 MILLIARDER: Vladimir Potanin, som nå overtar jobben som toppsjef i Norilsk Nickel. Han bygger også mange av OL-anleggene i Sotsji. SENTRAL? Vladimir Putin ønsket ro i Norilsk Nickel-konsernet. Det spekuleres i om Kreml var sentral i å løse konflikten mellom supermilliardærene.

Jobbet med Putin

Hvem som får pengene? Jo, det går til etterlatte barn og enker av FSB-agenter som har mistet livet i konflikter. FSB er etterfølgeren til KGB.

Det hevdes at Strzjalkovskij og president Vladimir Putin i sin tid jobber jobben ved KGB-kontoret i det daværende Leningrad, nå St. Petersburg. Reuters skriver at Kreml var sentrale i at konflikten i Norilsk Nickel nå tilsynelatende har endt i fred og fordragelighet.

Tre mangemilliardærer er altså involvert i saken:

Chelsea-eier

** Vladimir Potanin: God for 80 milliarder kroner, ifølge Fortune. Han er en av to storeiere i Norilsk Nickel gjennom mange år. Bygger mange av OL-anleggene i Sotsji. Var tidligere visestatsminister.

** Oleg Deripaska: God for 49 milliarder kroner, stadig ifølge Fortune. Den andre storeieren i Norilsk Nickel. Han og Potanin har i mange år kranglet om kontrollen av selskapet. Det var han som i utgangspunktet krevde at Strzjalkovskij måtte gå av, men Potanin sa lenge nei.

** Roman Abramovitsj: Mest kjent som Chelsea-eier, og ifølge Fortune god for 67 milliarder kroner. Han får nå kontroll over 20 prosent av aksjene i Norilsk Nickel og blir en slags buffer mellom Potanin og Deripaska.

- Tilliten vil komme tilbake når vi blir vant til hverandre, sier Vladimir Potanin og hyller Abramovitsj' rolle som fredsmegler.

En del av løsningen går ut på at nettopp Potanin overtar som konsernsjef, i hvert fall i minst halvannet år fremover.

Det er ikke unaturlig at Vladimir Putin har vært involvert i saken, for Norilsk Nickel kontrollerer store deler av Russlands mineralforekomster i nord.

Forurensing

Utslippene fra nikkelverket i Nikel har vært en stor sak i norsk politikk helt siden Sovjetunionens sammenbrudd.

Store mengder forurensning kommer luftveien inn i Finnmark. Derfor bevilget Norge da Jan P. Syse var statsminister - for drøyt 20 år siden 300 millioner til rensing av anlegget. Disse pengene har aldri blitt brukt og russerne har ikke vist noen vilje til å investere i miljøforbedrende tiltak.

Det står i hvert fall ikke på penger. Selskapet er verdt mer 160 milliarder kroner og gir altså en halv milliard som «takk» til sin avgående konsernsjef.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå