USA kan stoppe levering av F-35 til Tyrkia

At Tyrkia kjøper rakettsystem fra Russland er ikke populært hos amerikanerne.


<p>Lockheed Martins F-35</p>

Lockheed Martins F-35

Reuters skriver torsdag at amerikanske myndigheter seriøst overveier å nekte å selge kampflyet F-35 til Tyrkia. Etter planen skal landet kjøpe opp mot 120 kampfly av den samme typen som Norge allerede har begynt å ta imot.

Allerede har Tyrkia tatt mot to fly, av en bestilling på 30. Det er leveransen på de resterende 28 som nå debatteres i USA.

Hovedårsaken til at USA vurderer å stanse leveransene er at Tyrkia bruker rakettsystemet S-400 som de har kjøpt fra Russland.

– S-400 er essensielt en datamaskin. F-35 er også en datamaskin. Du kobler ikke din egen datamaskin opp mot din fiendes datamaskin, og det er i grunnen det vi ville gjøre, sier Katie Wheelbarger, som er fungerende viseforsvarsminister med ansvar for internasjonale sikkerhetsrelasjoner i USA ifølge Reuters.

Det vakte stor oppsikt i Nato da Tyrkia valgte russisk forsvarsmateriell over utstyr fra allierte i organisasjonen. Et mulig grep som amerikanerne nå vurderer er plasseringen av et planlagt motordepot for F-35, skriver Reuters.

Tyrkia ble med i utviklingen av F-35, sammen med Norge og en rekke andre land, i 2002. Så langt har landet investert 1,25 milliarder dollar – i tillegg til summen de har lagt på bordet for de to flyene som allerede er levert.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå