SSB tror lønnstakerne får mer å rutte med

Høy prisvekst slukte lønnsveksten i fjor. Det vil neppe skje i år, tror SSB-forsker Torbjørn Eika.


<p><b>KJØPEKRAFTEN ØKER</b>: Lavere prisvekst ventes å gi lønnstakerne mer å rutte med.</p>

KJØPEKRAFTEN ØKER: Lavere prisvekst ventes å gi lønnstakerne mer å rutte med.

Tirsdag kom NHO til enighet med arbeidstakerorganisasjonene LO og YS om lønnsoppgjøret i privat sektor. Rammen for oppgjøret anslås å være 2,4 prosent – nøyaktig det samme som i 2016.

Men fjorårets lønnsvekst endte med å bli den svakeste på 2000-tallet, kanskje den svakeste i hele etterkrigstiden: 1,4 prosent i privat sektor, 1,9 prosent i offentlig og samlet 1,6 prosent.

Forklaringer

At den høytlønnede oljebransjen sa opp nærmere 14 prosent av de ansatte, er hovedforklaringen.

Samtidig steg prisene med 3,6 prosent, langt mer enn lønna, noe som ga folk flest svekket kjøpekraft. Lavere skatt bidro til å dempe virkningen, men samlet sett falt reallønnen etter skatt med 1,2 prosent.

Et lignende scenario vil neppe skje i år, ifølge anslagene til Statistisk sentralbyrå – som bygger på en ramme i lønnsoppgjøret på rundt 2,5 prosent.

Neppe på nytt

– Det er ganske sikkert at prisveksten i år blir lavere. I tillegg tror vi veksten i gjennomsnittlig årslønn blir større, ikke minst fordi effekten blir mindre av færre årsverk i høytlønnede bransjer som oljesektoren, sier Eika.

SSB og øvrige eksperter feilvurderte økningen i strømprisene i fjor, noe som er med å forklare hvorfor prisveksten ble 3,6 prosent og ikke 2,5 prosent som opprinnelig anslått. I år anslår SSB at prisveksten vil ligge på rundt 2 prosent, men kronekursen så vel som strømprisene kan påvirke også i år.

(©NTB)

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå