Lønnsfesten er over

LO varsler at de vil vise moderasjon i lønnsforhandlingene til våren. Norges Bank spår at lønnsveksten vil bli den laveste siden 2003.
<b>- FREKKIS:</b> LO-leder Roar Flåthen er ikke imponert av Frp.
- FREKKIS: LO-leder Roar Flåthen er ikke imponert av Frp.

Les også:

- LO tar situasjonen veldig alvorlig og vi er innstilt på å vise ansvar. Slik den økonomiske situasjonen nå utvikler seg er det grunn til å forvente økt ledighet. Vi vil ta hensyn til det når vi skal fastsette våre krav i lønnsforhandlingene til våren, sier LO-leder Roar Flåthen.

Dermed heller Flåthen allerede nå kaldt vann i blodet på alle de som har vent seg til romslige lønnsoppgjør de siste årene. Fra 2003 til 2008 vokste reallønnen formidable 17 prosent. Det gir en gjennomsnittlig reallønnsvekst på 3,2 prosent de siste fem årene.

LO- lederen ønsker å se an "realitetene" før han kan si mer om hvilke konkrete krav LO vil stille, men Flåthen bekrefter at LO vil legge stor vekt på situasjonen i den konkurranseutsatte industrien.

Moderasjon.

Arve Bakke, leder av LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet, organiserer de fleste av LOs medlemmer i konkurranseutsatte bransjer. Fellesforbundet vil derfor være den viktigste premissleverandøren i vårens lønnsoppgjør mellom NHO og LO. Også Arve Bakke varsler allerede nå at den økonomiske situasjonen vil få konsekvenser for lommeboken.

- Vi har vist moderasjon i tidligere tider når situasjonen har krevd det. Vi skal være vårt ansvar bevisst også nå, sier Bakke.

Bakke begrunner standpunktet med et sterkt økende antall permitteringer og oppsigelser blant Fellesforbundets medlemmer. Fellesforbundets forbundsstyre sier situasjonen er så dramatisk at de mener krisen kan bli på nivå med 1930-tallet og med "oppsigelser av arbeidstagere i et omfang verden ikke har opplevd noen gang før".

1,5 prosent vekst.

LO- ledelsens signaler stemmer godt med de siste prognosene om lønnsutviklingen for 2009.

- Neste inntektsoppgjør vil være mye mer om arbeidsplassene, og mye mindre om betydelig reallønnsvekst, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem da han presenterte Norges Banks ekstraordinære rentekutt 15. oktober.

To uker senere la han frem nye prognoser hvor han spår at reallønnsveksten neste år vil synke til 1,7 prosent. Det er den laveste veksten siden 2003. Statistisk sentralbyrå ligger enda lavere, og spår en vekst i reallønnen neste år på 1,5 prosent. Dermed ligger det an til fall i reallønnsveksten for andre år på rad.

Støtte fra NHO.

Ikke overraskende ønsker NHO-president Finn Bergesen jr. signalene om moderasjon velkomne.

- Alle faktorer tilsier at vi får en betydelig lavere lønnsvekst til neste år, sier Bergersen.

Han tar også til orde for at næringslivsledere må "vise nøkternhet" når det gjelder lønnsvekst det kommende året.

Flere nyheter på E24

På forsiden nå