Look to Norway

Britiske Financial Times mener det norske oljefondet er et eksempel til etterfølgelse for andre oljeland.

Mens fokuset på statlige kjempefond øker, kan selv verdens mest tvilsomme oljerike diktaturer snart begynne å finne Norges resultater og metoder fristende, skriver Financial Times.

Les også: Oljefondet glad for finansuro og The Economist roser Norge

Befriende åpenhet

Ressursrike land som Saudi-Arabia, Abu Dhabi og Dubai har store statlige investeringsfond, men disse blir ofte beskrevet som lukkede og hemmelige. Det er her Norge ifølge FT skiller seg positivt ut.

- Lærepengen fra Norge er at markeder ikke nødvendigvis trenger å bekymre seg over enorme statlige investeringsfond.

Fyrtårnet i nord

Den britiske avisen mener Statens pensjonsfond utland (tidligere kjent som oljefondet) setter standarden for investeringsfond, med en åpen og skikkelig håndtering av massive midler som ikke står i veien for markedskreftene - og som genererer pene overskudd.

- Når Iraks regjering lette etter råd om hvordan man skulle investere milliarder av dollar av fremtidige oljeinntekter på en profitabel og trygg måte, var det kun Norge landet kunne henvende seg til, påpeker FT.

Norske råd

Den norske regjeringen driver et offisielt opplæringsprogram i hvordan man kan drive statlige investeringsfond, og det er ikke bare Irak som gis hjelp. Norge har gitt råd til myndighetene i Kazakstan, Øst-Timor, Bolivia, Færøyene og en rekke afrikanske land.

Verdensbanken og det internasjonale pengefondet har i den siste tiden forsøkt å presse statlige investeringsfond til å følge internasjonale retningslinjer. FT forventer at dette presset vil øke antallet internasjonale henvendelser til det norske oljefondet i tiden fremover.

Les også: - Nigeria det nye Norge

På forsiden nå