Må kjempe politisk for Stockman

Norge må være rause mot russerne i nordområdene for å få en bit av Stockman-kaken, tror flere oljefolk.

Etter intense forhandlinger med russiske Gazprom ble det forrige uke klart at Norge må stå på sidelinjen under utviklingen av gassfeltet Stockman. Det ble til slutt franske Total som fikk en fot innenfor.

Les også:

Nå tror flere norske oljefolk at Norge må begynne å trekke i politiske tråder for å få være med på Stockman-eventyret.

Delelinjeproblematikken i nord nevnes som et mulig forhandlingskort, skriver Dagens Næringsliv.

Den 35-årige striden om hvor grensen mellom Russland og Norge skal gå i Barentshavet virker som en brems på det norsk-russiske samarbeidet ettersom russerne ikke skiller mellom handel og politikk, tror flere.

Politisk tyngde

Allerede ifjor høst spådde Lasse Jahnsen i oljeserviceselskapet Epcon at franske Total hadde langt større sjanser for Stockmandeltakelse enn Statoil

OSE
STL
og Hydro
OSE
NHY
, på grunn av sin politiske tyngde og støtte i det franske markedet.

Følg Statoilkursen på Børs24.

Følg Hydrokursen på Børs24.

Nordområdekjenner og oljekonsulent Petter Barlindhaug tror også at nordmenn undervurderer viktigheten av de politiske aspektene i Stockman-saken.

Naive nordmenn

- Det er naivt å tro at russerne diskuterer Stockman og nordområdene uten at de samtidig ser på delelinjeproblematikken, Svalbardsokkelen og øvrige diskusjoner samtidig, sier nordområdekjenner og oljekonsulent Petter Barlindhaug.

- Russerne skiller ikke industri og bedrifter fra politikk, men dette har vi liten tradisjon for i Norge. Det vil ikke bli en løsning uten at dette blir diskutert samlet, tror Barlindhaug.

Les flere nyheter på E24.

På forsiden nå