– Regjeringen ødelegger bransjen

Sjokoladeprodusentene puster lettet ut etter dagens budsjett, men bryggeriene frykter fremdeles det aller verste.


<p><b>BRUSPRODUSENT FORTVILER:</b> Oskar Sylte Mineralvannsfabrikk er mest kjent for sin pære- og ananasbrus. Det tradisjonsrike selskapet sliter i møte med sukkeravgiften som økte avgiften på sirup og konsentrat med rundt 40 prosent.</p>

BRUSPRODUSENT FORTVILER: Oskar Sylte Mineralvannsfabrikk er mest kjent for sin pære- og ananasbrus. Det tradisjonsrike selskapet sliter i møte med sukkeravgiften som økte avgiften på sirup og konsentrat med rundt 40 prosent.

– Jeg er ikke overrasket, men det viser at vi snakker for døve ører. Regjeringen bryr seg ikke om denne delen av bransjen, sier en tydelig skuffet Oskar Sylte til E24.

Han er tredje generasjons brusbrygger i Oskar Sylte Mineralvannsfabrikk, og har vært redd for hvor lenge de kan drive med dagens avgiftspolitikk.

– Jeg hadde aldri trodd at det var politikerne som ville være årsaken til at vi ikke lenger kan drive, og hadde forventet mer av Høyre og Frp, sier Sylte.

 <p><b>PROTEST</b>: Oskar Sylte i Oskar Sylte Mineralvannfabrikk protesterte mot sukkeravgiften utenfor Statsministerens kontor da budsjettforhandlingene for 2019 startet.</p>

PROTEST: Oskar Sylte i Oskar Sylte Mineralvannfabrikk protesterte mot sukkeravgiften utenfor Statsministerens kontor da budsjettforhandlingene for 2019 startet.

Regjeringen annonserte mandag at de reverserer sukkeravgiften på sjokolade og godteri slik den står i dag, men lar avgiften på brus stå og varsler utredning, til næringens store overraskelse.

– Ødelegger bransjen

Sylte sier sukkeravgiften på brus ikke skader hele bransjen, men de små aktørene.

– Dette ødelegger bransjen. De store internasjonale som kan tjene på stordriftsfordeler, slik som Coca-Cola, klarer seg alltid, men det er synd om det ikke er plass til mindre familiebedrifter.

Til E24 sier Coca-Cola at de ikke vil kommentere saken annet enn at de stiller seg bak bryggeri- og drikkevareforeningens uttalelser. 

De er for øvrig sterkt kritiske til regjeringens forslag.

Sylte forklarer at han har sluttet å tro på det politikerne sier, og mener politikken preges av hestehandler og ikke et helhetlig overblikk.

Han henviser til momsfritaket på netthandel, og sier at det ikke gjør det lettere å drive når konkurrenter kan selge brus fra Sverige til en tredjedel av prisen.

– Jeg liker ikke å sutre, det hjelper ikke, men vi lekker som en sil og politikerne skjønner seg ikke på situasjonen vår.

Puster lettet ut

 <p><b>LETTET:</b> Rune Forsberg og Adrian Forsberg fra Hval sjokoladefabrikk protesterte mot sukkeravgiften utenfor Statsministerens kontor i høst. Nå har de fått velvilje av regjeringen.</p>

LETTET: Rune Forsberg og Adrian Forsberg fra Hval sjokoladefabrikk protesterte mot sukkeravgiften utenfor Statsministerens kontor i høst. Nå har de fått velvilje av regjeringen.

Mens man frykter for fremtiden i Molde, er man i Sandefjord svært lettet over dagens budsjett.

– Vi puster lettet ut, og kan si til våre permitterte ansatte at det blir jobb for dem også i 2019, sier sjef ved Hval Sjokoladefabrikk, Rolf Rune Forsberg, til E24.

Han kaller dagen for lille julaften, ettersom han helst skulle sett at også avgiften på brus reverseres.

– Det er et stort steg i riktig retning, og jeg håper og tror at politikerne ser alvoret.

Hval mente sukkerskatten ville ført til kroken på døren for fabrikken, men mener neste år kan bli brukbart, selv om momsfritaket på netthandel under 350 kroner også skader dem.

Oskar Sylte sier det derimot er vanskelig å vite hvor lenge de holder ut med dagens avgifter. Bedriften fyller 90 år neste år.

– Vi må bare gjøre så godt vi kan med det vi har. Heldigvis er vi gjeldfrie og har penger i banken.

Vedum: – Setter norske arbeidsplasser i fare

Senterpartiet har vært ett av partiene som har kritisert sukkeravgiften, og partileder Trygve Slagsvold Vedum går hardt ut mot det fremlagte budsjettet.

 <p><b>KRITISK:</b> Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum er ikke imponert over regjerings budsjett.</p>

KRITISK: Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum er ikke imponert over regjerings budsjett.

– Regjeringen reduserer deler av avgiften på sjokolade, men beholder avgiftsøkningen på varer som lettbrus og kildevann. Det betyr at tradisjonsrike selskaper som Oskar Sylte i verste fall må legge ned eller flytte produksjonen sin ut av Norge.

Regjeringen sier de vil sette ned et utvalg som ser nærmere på avgrensningene i sjokolade- og sukkervareavgiften, og samtidig vurderer om det er mulig å endre utformingen av både denne og avgiften på alkoholfrie drikkevarer.

– De skal utrede avgiftene, men det er en risiko for at kua dør mens gresset gror, sier Sylte.

Orkla har vært et av de største norske selskapene som har sagt av avgiften har påvirket bunnlinjen.

Selskapet lager både saft og godteri, og får dermed gode og dårlige nyheter i dag.

– Dette er et viktig steg i riktig retning, men det er fremdeles mye å rydde opp i, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla, Håkon Mageli.

Han har ingen tall på hva reverseringen betyr for matgiganten, men at det er i sum er positivt.

– Nå regner vi med at det gjøres noe med avgiften på alkoholfrie drikkevarer og momsfritaket på netthandel, og at det skjer ganske raskt.Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå