Mexico slår tilbake mot Trump

Mexicos president er lite begeistret for Trumps oppfordring om å flytte bilfabrikker ut av Mexico og over grensen i nord.


<p><b>IKKE BESTEVENNER:</b> Mexicos president Enrique Peña Nieto og Donald Trump må etter alt å dømme jobbe litt med relasjonene dersom de to nabolandene skal komme overens de nærmeste årene.</p>

IKKE BESTEVENNER: Mexicos president Enrique Peña Nieto og Donald Trump må etter alt å dømme jobbe litt med relasjonene dersom de to nabolandene skal komme overens de nærmeste årene.

Mexicos president Enrique Peña Nieto er lite begeistret for Donald Trumps oppfordring til amerikanske bilfabrikanter om å flagge hjem, skriver Financial Times.

Den meksikanske presidenten gjorde det helt klart at han har lite til overs for at Trump blander seg inn i amerikanske bedrifters investeringsbeslutninger ved å spille på frykt og komme med trusler.

Ifølge Financial Times kommer over 80 prosent av Mexicos eksportinntekter fra USA.

Nieto fulgte opp med å si at regjeringen kommer til å jobbe for å forsvare både nasjonale og utenlandske investeringer i Mexico i tiden fremover, og la til at de ikke kommer til å betale for Trumps berømte mur.

– Det er åpenbart at vi har noen uenigheter med den neste amerikanske regjeringen, men jeg kan forsikre dere om at vi kommer til å jobbe for et godt forhold til USA, og deres president. Et forhold som er bra for Mexico og meksikanere, sa Nieto.

Hyllet Ford og Fiat

Donald Trump benyttet muligheten under onsdagens pressekonferanse på å berømme Ford og Fiat Chrysler for deres planer om å bygge nye, og ekspandere bilfabrikkene i landet. Han valgte samtidig å oppfordre General Motors om å gjøre det samme.

– Flere bilfabrikanter flytter hjem, og flere nyheter kommer til å bli annonsert i de nærmeste ukene, uttalte Trump fra talerstolen

Fiat Chrysler informerte mandag om at konsernet vil skape 2.000 nye arbeidsplasser i USA.

Til sammen sto Ford, Fiat Chrysler og General Motors for 49 prosent av Mexicos bileksport i 2016.

Torsdag morgen har det for øvrig blitt kjent at Toyotas konsernsjef Akio Toyoda skal møte påtroppende visepresident Mike Pence i Washington. Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones Newswires er møtet relatert til Trumps kritikk av selskapets fabrikk i nettopp Mexico.

I forbindelse med lanseringen av den nye Camry-modellen tidligere i uken, varslet Toyota milliardinvesteringer i USA.

Peso-fall

Den meksikanske pesoen reagerte umiddelbart på Trumps kommentarer. Rett etter USAs påtroppende president hadde oppfordret General Motors til å følge de andre bilprodusentene hjem kostet én amerikansk dollar over 22 peso. Den meksikanske valutaen har tatt seg noe inn igjen siden og ligger nå på 22,9 peso per dollar.

Til sammenligning kostet én dollar 18,31 peso rett før det amerikanske valget i fjor høst.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå