Millioner får lavere skatt i Italia

Italia senker skatten for de mange og øker skatten for de få for å få fart på økonomien.

<p><b>IKKE SOM SIV:</b> Men Siv Jensen gir skatteletter til de få, gir Italias ferske statsminister Mattei Renzi skatteletter til mange for å få opp veksten i den italienske økonomien.</p>

IKKE SOM SIV: Men Siv Jensen gir skatteletter til de få, gir Italias ferske statsminister Mattei Renzi skatteletter til mange for å få opp veksten i den italienske økonomien.

Italias statsminister Matteo Renzi oppfyller ett av sine løfter og senker skattene til rundt 10 millioner italienere.

Det er lavt- og middellønnede som nå skal få senket sine skatter. Dette var ett av løftene Renzi ga da han ble statsminister for to måneder siden.

Målet er å få fart på forbruket og dermed stimulere økonomien.

Skattekuttet skal koste Italia 6,9 milliarder euro i år, og 10 milliarder neste år. Dette skal finansieres gjennom forskjellige kutt.

Ifølge Reuters er det de som tjener mellom 8.000 og 26.000 euro i året som får skatteletten som er på rundt 80 euro i måneden.

Skattekuttene gjennomføres fra og med 1. mai.

Vurderer jagerflykjøp

Renzi sier at skattekuttene skal bli finansiert gjennom utgiftskutt som inkluderer en ny gjennomgang av Italias program for kjøp av nye jagerfly fra Lockheed Martin.

Utover det er de rene utgiftskuttene på 2,1 milliarder euro, mens lønnbudsjettet for offentlig ansatte kuttes med 600 millioner euro.

Men Renzi henter også inn penger. Som en del av forslaget må de bankene som eier aksjer i Italias sentralbank betale en engangsskatt på 1,8 milliarder euro.

For å finansiere en reduksjon i en regional selskapsskatt øker den nye italienske statsministeren beskatningen av kapital.

Øker kapitalskatten

Skatten på kapitalgevinster, som for eksempel aksjer, blir økt fra 20 til 26 prosent. Unntaket er imidlertid gevinster på italienske statsobligasjoner.

Dermed har Italias statsminister en helt annen profil på sine skattelettelser enn den norske blåblåe regjeringen.

I sitt første statsbudsjett fjernet finansminister Siv Jensen arveavgiften som få betaler og reduserte formuesskatten som en drøy halv million nordmenn betaler.

Hun reduserte også den alminnelige skattesatsen, som med enkelte fradrag er skatten som også betales for aksje- og verdipapirgevinster, fra 28 til 27 prosent.

Trygdeavgiften, som er en bruttoskatt på arbeidsinntekt og pensjon, ble økt med 0,4 prosent prosentpoeng.

Norsk skatteøkning

Resultat er, ifølge regjeringens tilleggsproposjon om budsjettet, at nordmenn med en bruttoinntekt på mellom 350.000 og 400.000 kroner i gjennomsnitt får en skatteøkning på 100 kroner i 2014 i forhold til 2013, når formuesskatten holdes utenom.

Utenom arvinger og pensjonister er det svært få med en lønnsinntekt mellom 350.000 og 400.000 kroner som har en skattbar formue som gjør at de nyter godt av reduksjonen i formuesskatten.

Svært mange nordmenn i lønnet arbeid tjener mellom 350.000 og 400.000 kroner i året.

Personer med bruttoinntekt på to millioner kroner og mer får i gjennomsnitt en skattelette på 39.000 kroner, inkludert formuesskatt, fra 2013 til 2014 med regjeringens skatteopplegg.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå