Moody`s kaster seg over portugisiske banker

Senker kredittvurderingen for fem banker.

<p>KUTTER: Samtlige fem bankers kredittvurdering har negative utsikter, noe som speiler et utfordrende operativt marked, skriver Moody`s.</p>

KUTTER: Samtlige fem bankers kredittvurdering har negative utsikter, noe som speiler et utfordrende operativt marked, skriver Moody`s.

Kredittvurderingsselskapet Moody`s senket onsdag kredittvurderingen for fem portugisiske banker og pekte på økt press for landets svekkede økonomi.

Det skriver Dow Jones Newswires.

Bankene som er nedgradert er Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, og Banco Santander Totta.

Samtlige bankers kredittvurdering har negative utsikter, noe som speiler et utfordrende operativt marked, ifølge Moody`s.

Kuttet Portugal

14. februar nedgraderte det samme selskapet kredittverdigheten til Italia, Portugal og Spania.

Det begrunnet vurderingen med at gjeldskrisen i eurosonen utsetter landene for økt finansiell og makroøkonomisk risiko.

Samtidig ble det påpekt at svekkede økonomiske utsikter i Europa øker faren for at nødvendige sparetiltak og reformer ikke vil bli gjennomført i de kriserammede landene.

Mer krisehjelp?

I slutten av desember i fjor ga IMF grønt lys for å utbetale 2,9 milliarder euro i lån til Portugal, men stadig flere frykter at Portugal kan komme til å trenge enda mer økonomisk hjelp.

Beløpet tilsvarer 22,5 milliarder kroner og er en del av kriselånet på over 600 milliarder kroner som Portugal fikk innvilget fra IMF og EU i mai.

Utbetalingen var avhengig av at Portugal greide å få bedre kontroll på statsfinansene i tråd med krav fra långiverne.

Uken før kunngjorde den portugisiske regjeringen at landets budsjettunderskudd ligger godt under grensen som IMF og EU har fastsatt.

Generalstreik i Spania

Hos Portugals storebror, Spania, arrangerer fagbevegelsen generalstreik torsdag, i protest mot kutt og svekkede arbeidsvilkår. Generalstreiken kommer dagen før regjeringen legger fram sitt 2012-budsjett, som vil bli svært stramt.

Samtidig viser nye tall at Spania er på vei tilbake i resesjon, det vil si negativ vekst i to eller flere kvartal på rad. Ifølge prognoser fra den spanske sentralbanken vil den spanske økonomien krympe i første kvartal i år.

Etter at Hellas nylig fikk nedskrevet mer enn 100 milliarder euro av statsgjelden, da en omstridt obligasjonsbytteavtale gikk bedre enn ventet, vender investorene nå blikket mot Spania statsfinanser.

Renten på de spanske statsobligasjonene har sunket mye siden slutten av fjoråret, etter at Den europeiske sentralbanken (ESB) tilbød store mengder lån til bankene.

Siden inngangen inngangen til mars måned har nedgangen imidlertid stoppet opp, og renten hovedsaklig tikket oppover igjen.

Nå mener Willem Buiter, sjeføkonom i Citigroup, at Spania kan bli nødt til å be om hjelp i løpet av kort tid.

- Risikoen for en spansk restrukturering av gjelden er høyere nå enn den har vært i tidligere faser av krisen, skriver Buiter i en analyse publisert onsdag.

LES OGSÅ:
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå