Nå får 9/11-frivillige 42 milliarder

TV-vert Jon Stewart kjempet de svakes kamp og fikk gjennomslag.
ANGREP SENATET: Sist torsdag gikk TV-vert Jon Stewart i knallhardt angrep på Senatet, og svaret kom under en uke senere.
ANGREP SENATET: Sist torsdag gikk TV-vert Jon Stewart i knallhardt angrep på Senatet, og svaret kom under en uke senere.

Snart ti år etter tusenvis av frivillige ble syke etter å ha deltatt i oppryddingen etter angrepet på World Trade Center, har endelig amerikanske politikere bestemt at de skal dekke de medisinske kostnadene for de rammede personene.

Onsdag ettermiddag, amerikansk tid, vedtok Senatet å dekke de medisinske kostnadene til de mange dødssyke hjelpearbeiderne.

Forslaget var det siste som ble vedtatt før juleferien, selv om det tidligere hadde blitt blokkert av to republikanske sentatorer.

Vedtaket vil bidra med 42 milliarder kroner til å dekke medisinske kostnader for syke opprydningsarbeidere. Dette finansieres gjennom å tette et skatte-smutthull for selskaper.

Vinn-vinn-vinn

Det som nå kalles et "jule-mirakel", var ikke ment å skje. Senatet hadde ingen planer om å stemme gjennom dette relativt ukjente vedtaket.

Så kom TV-verten Jon Stewart på banen.

Sist torsdag dedikerte den populære TV-verten hele sitt daglige program til problemstillingen.

I programmet angrep han politikere direkte, lot ofrene uttale seg i en lang debatt og dedikerte store deler av sitt intervju med tidligere president-kandidat, nå TV-personlighet, Mike Huckabee til saken.

- Dette er en vinn-vinn-vinn-situasjon. Bare gjør det for h-, roper Stewart til kameraet.

Forslaget var allerede stemt frem i Representantenes hus, men repulikanske sentatorer blokkerte frem til sist uke avstemmingen via bruk av en filibuster.

"Jon Stewart har gjort sitt"

Innslaget gikk ikke ubemerket hen i det Hvite Hus. På en pressekonferanse sist torsdag sa president Barack Obamas pressetalsmann, Robert Gibbs, at Stewart egenhendig kan ha pustet liv tilbake i saken.

- Hvis det er en mulighet for at noen kan gjøre et slikt gjennombrudd i amerikansk politikk, er det en god sjanse for at han er mannen som kan gjøre det, sa Gibbs, ifølge CBS.

Carolyn Maloney, en demokratisk senator, var raskt ute med pressemelding etter Gibbs' uttalelser.

"Jon Stewart har gjort sitt for vedtaket - nå er det presidentens tur til å snakke opp og bli personlig involvert i arbeidet med å få gjennom lovgivningen", skrev hun.

Ingen TV-tid

En av årsakene til at senatorer kunne blokkere forslaget uten opprør, var begrenset omtale i media.

- Ingen av de tre største nyhetskanalene i USA har nevnt noe om denne saken på to og en halv måned, sier Stewart og spiller av et klipp av ABC som omtaler da Beatles kom på iTunes.

Senere i programmet lot han fire dødssyke personer snakke om sin vanskelige tid. Se innslaget under:

(saken fortsetter under videoen)

Seks dager etter Stewart dedikerte sitt siste program for året til det relativt ukjente forslaget, ble det onsdag stemt frem. To dager før julaften.

Flere saker på E24

På forsiden nå