Nå skal vi til Afrika

Næringsminister Monica Mæland (H) varsler en omlegging av norske næringslivstiltak.

<p><b>SER MOT AFRIKA:</b> Monica Mæland (H) vil ha mer norsk involvering på det afrikanske kontinent. <b><br/></b></p>

SER MOT AFRIKA: Monica Mæland (H) vil ha mer norsk involvering på det afrikanske kontinent.

- Nå skal vi prioritere Afrika, sier hun til VG.

Afrika har i sin moderne historie alltid havnet i næringsskyggen av alle andre. Men nå vokser den afrikanske økonomien mer enn i Asia og Europa, og Mæland vil se mer mot Afrika.

- Fra Norges side har vi hatt mye fokus på Asia i en del år, men med de voksende markedene vi ser i Afrika, mener vi det er riktig å prioritere en større innsats den veien fremover, spesielt i landene sør for Sahara, sier hun og skisserer tre områder hvor det skal jobbes:

1. - Vi vil prioritere å fremforhandle handelsavtaler og investeringsavtale med afrikanske land. Investeringsavtale er et nytt virkemiddel for å bidra til investeringer i landene vi inngår handelsavtale med, sier hun.

2. - Innovasjon Norge vil øke sin tilstedeværelse i flere afrikanske land. I dag er vi på plass i Sør-Afrika og Kenya.

3. - Vi vil bidra til at norske delegasjoner, Norges Sjømatråd og kongehuset vil bli invitert med på besøk til flere afrikanske land. Hun sier den økte afrikanske oppmerksomheten skyldes utviklingen i dette kontinentet.

- Vi vil fortsatt satse sterkt i Asia, men vi vil vri fokus derfra til Afrika. Afrika opplever kraftig vekst og «slår» blant annet EU: Det internasjonale pengefondet har oppdatert vekstprognosen for landene sør for Sahara til 6,1 prosent. Ifølge Verdensbankens «Global Economic Prospects» forventes utviklingslandene å nå en vekst på om lag 5,3 prosent i år. Til sammenligning forventes veksten i Eurosonen i 2014 å lande på 1,1 prosent.

Hun sier norske selskaper allerede er godt plassert i flere afrikanske land og trekker spesielt frem Statoil.

Heller skatt enn bistand

- Statoils skatt til Angola var i 2012 65 ganger større enn samlet norsk bistand til landet. Det forteller en del.

- Business er bedre enn bistand?

- Ja, når vi gjennom våre selskaper kan bidra med slike skatteinntekter, bidrar det til en utvikling i landene som er basert på egne inntekter, og ikke penger de får i overføringer. Det er mye bedre å skape virksomhet i u-land. Handel fremmer samfunnsutviklingen i utviklingsland.

Mæland mener flere norske bedrifter nå bør satse i Afrika.

- Asia har allerede fått mye oppmerksomhet, og målet må være en tilsvarende vekst i Afrika.

Nye virksomheter

Hun fremholder at det ikke lenger bare er Statoil og oljevirksomheten som er norske bidrag.

- Mens det tidligere stort sett har vært olje/energi, ser vi andre sektorer på vei inn: blant annet norsk eiendomsinvestor, solcelle-virksomhet og IT-selskap. Jotun har nå blant annet gått ut og sagt at de vil åpne flere fabrikker i Afrika.

Mæland sier et den økonomiske veksten gir økte forbruksmarkeder.

- Afrika har en voksende middelklasse, sier hun og legger til at det ifølge det norsk-afrikanske handelskammeret nå drikkes mer Guinness-øl i Afrika enn i Europa.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå