– NATO-land fortsetter forsvarskuttene

Tross nye sikkerhetspolitiske kriser legger flere NATO-land fortsatt opp til kutt i forsvarsutgiftene i år, ifølge ei tankesmie.

<p><b>KUTTER:</b> Blant de som går mot generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO er Tyskland og forsvarsminister Ursula von der Leyen.<br/></p>

KUTTER: Blant de som går mot generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO er Tyskland og forsvarsminister Ursula von der Leyen.

– Kuttenes tid er forbi, har NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sagt om medlemslandenes forsvarsbudsjetter.

Men ifølge britiske European Leadership Network ser ikke det ut til å gjelde i 2015. Tankesmia har undersøkt 14 av de 28 NATO-landene og funnet ut at kun ett av dem ligger an til å nå alliansens mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar: Estland.

– Til tross for retorikken om at hendelsene i Ukraina endrer alt for europeisk sikkerhet, ser realiteten ut til å være at alt er som før, sier Ian Kearns i ELN.

Tungvekterne Storbritannia og Tyskland er blant seks land som ifølge årets anslag fortsatt legger opp til kutt. Frankrike holder den militære pengebruken jevn, mens Norge er blant seks land som vil bruke mer penger på forsvar uten å nå målet om 2 prosent, ifølge ELN.

USA sto i fjor for over 70 prosent av NATOs forsvarsutgifter og er ikke en del av undersøkelsen.

– Det er få tegn til vesentlig endring i Europas langvarige fall i forsvarsutgifter – til tross for bekymring for Russlands oppførsel og ustabilitet i Midtøsten, slår tankesmia fast.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå