Nekter spillselskaper å sponse idretten

Utenlandske spillselskaper stoppes av norsk lov.
<b> SPILLESTATSRÅDEN: </b> Kulturminister Anniken Huitfeldt mener det er en uaktuell problemstilling å slippe utenlandske spillaktører inn på det norske markedet. Her prøver hun lykken hos en av Norsk Tippings kommisjonærer.
SPILLESTATSRÅDEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt mener det er en uaktuell problemstilling å slippe utenlandske spillaktører inn på det norske markedet. Her prøver hun lykken hos en av Norsk Tippings kommisjonærer.

Utenlandske spillselskaper overtar stadig flere eksklusive sportsrettigheter og ønsker nå å bidra til finansieringen av norsk idrett. Men norsk lov stopper dem.

Mandag skrev VG om spillselskapene Unibet og Expekt.com – to av flere mektige internasjonale pengespillaktører som er i ferd med å støvsuge markedet for sportsrettigheter foran nesen på de tradisjonelle TV-selskapene.

- Disse selskapene unnlater alltid å svare på om noe av overskuddet går til gode formål. De har aldri kunnet gi et godt eksempel på at noe av overskuddet går til eksempelvis en ny idrettshall. Alt overskudd fra Norsk Tipping går tilbake til overskuddsmottagerne. Det er den store forskjellen, sier direktør for kommunikasjon og samfunn i Norsk Tipping, Peer Jacob Svenkerud.

- Får ikke lov

Hos spillselskapet Unibet reageres det med oppgitthet over en slik uttalelse.

- Hadde vi fått lov til å sponse i Norge, ville vi ha gjort det. Men det er forbudt! For et par år siden ønsket Unibet å gå inn med sponsorat både i Lillestrøm og Vålerenga, men det fikk vi ikke, påpeker Kjell Hanssen i Unibet, som får følge av sin kollega i Expekt.com, Henrik Mandal.

- Det er veldig vanskelig å kunne bidra til norsk idrett og kultur når vi ikke har mulighet til å sponse eller samarbeide med topp- eller breddeidretten med dagens lover og regler, sier Mandal.

Ifølge tall fra Lotteri- og Stiftstilsynet legger norske spillere igjen mellom seks og syv milliarder kroner årlig hos utenlandske spillselskaper. Omsetningen hos spillmonopolisten Norsk Tipping er til sammenligning på rundt ti milliarder.

Vil tjene penger

- Det er litt feigt av de internasjonale bookmakerne ikke å si det rett ut – at de gjør dette for å tjene penger. Det bør de være ærlige på. Det er helt klart sterke private, finansielle – og seriøse – aktører som står bak, men samtidig er dette utenlandske børsnoterte selskaper. Da er det åpenbart at hensikten er å tjene penger, sier Peer Jacob Svenkerud som har merket seg den stigende aggressiviteten hos de internasjonale spillselskapene.

- Spillselskapene forsøker å bryte opp lojaliteten som en samlet norsk idrettsbevegelse i lang tid har bygd opp rundt Norsk Tipping, sier han.

Svenkerud får støtte av sin øverste sjef – kulturminister Anniken Huitfeldt.

- Norsk idrett står samlet bak spillmonopolet – det står fast. I sum er ikke dette noen aktuell problemstilling. Vi er mer opptatt av å begrense mulighetene for utenlandske spillselskaper i Norge og har ingen planer om å liberalisere, sier Huitfeldt til VG.

Les flere økonominyheter på E24.

På forsiden nå