Trump: USA kan takle Nord-Korea uten Kinas hjelp

President Trump er klar på at USA vil ta seg av Nord-Korea, med eller uten Kinas hjelp. Meldingen kommer få dager før hans første møte med Kinas president.


<p><b>UAVHENGIG AV KINA:</b> President Trump sier i forkant av ukas møte med den kinesiske presidenten Xi Jinping, at USA skal klare å hamle opp med Nord-Korea og deres atomvåpenprogram med eller uten hjelp fra Kina.</p>

UAVHENGIG AV KINA: President Trump sier i forkant av ukas møte med den kinesiske presidenten Xi Jinping, at USA skal klare å hamle opp med Nord-Korea og deres atomvåpenprogram med eller uten hjelp fra Kina.

I et intervju med Financial Times kommenterer Donald Trump USAs syn på situasjonen med Nord-Korea.

Kinas president Xi Jinping skal ha samtaler med Trump på hans feriested i Florida senere i uka.

Trump sier at handel mellom landene er hovedbakgrunnen for møtet, men at Nord-Korea og landets kontroversielle atomvåpenprogram blir et tema.

– Ja, vi skal snakke om Nord-Korea. Kina har stor innflytelse på Nord-Korea, og Kina vil enten beslutte å hjelpe oss med Nord-Korea, eller de vil ikke gjøre det. Hvis de gjør det, er det bra for Kina, og hvis de ikke gjør det er det ikke bra for noen, sier Trump.

Han sier også at USA er full i stand til å takle situasjonen med Nord-Korea, også uten Kinas hjelp.

En talsmann for utenriksdepartementet i USA bekrefter at utenriksminister Rex Tillerson har vært i kontakt med sin kinesiske motpart, Yang Jiechi, i forkant av Xis besøk torsdag og fredag.

Under presidentkampanjen var Trump svært kritisk til Kinas påståtte valutamanipulasjon og urettferdige handelsavtaler, og som president har Trump lovet å føre strengere handels- og militærsanksjoner mot Kina.

Nå er derimot Kina en svært viktig partner i USAs kamp mot Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Nikki Haley, FN-ambassadør for USA, bekrefter overfor The Wall Street Journal at Nord-Korea står høyt på agendaen under møtet mellom Trump og Xi denne uka.

– Det kommer til å være flere samtaler mellom de to presidentene, og flere av dem vil omhandle Nord-Korea, sa Haley i programmet This Week på ABC.

(©NTB)

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå