Nordmenn i kortkrise

200 000 nordmenn vil i løpet av våren bli økonomisk svartelistet, fordi de ikke makter å betale gjelden. Kortkrise er viktig årsak.

			Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

I midten av februar hadde 183817 nordmenn betalingsanmerkninger. Dette var en økning det siste halvåret med 9898 personer.

Ved utgangen av mars var antallet med betalingsanmerkning øket til 188590 personer.

Det viser offisielle tall fra de ulike kredittinformasjonsbyråene, som Bank2 har hentet inn.

- Basert på denne utviklingen vil 200000 nordmenn være økonomisk svartelistet innen våren er omme, sier banksjef Christin Sanders i Bank2.

Hun fremholder at uoppgjort kredittkortgjeld er en av hovedgrunnene til at nordmenn pådrar seg betalingsanmerkninger. Nordmenn elsker sine betalingskort: Det er i dag nærmer åtte millioner kort i omløp.

- Det er mange som har pådratt seg kortpsyken, sier Sanders.

- Av de nærmere åtte millioner kortene er det ikke lett å skille hva som er rene betalingskort og hva som er kredittkort, men vi anslår at halvparten er kredittkort, sier Sanders.

Les også: Kraftig hopp i ledigheten

Flere årsaker

- Økt ledighet er en årsak til økningen, men ikke hele årsaken, fordi økningen i betalingsanmerkninger øker mer enn ledigheten, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR.

- Andre årsaker er at mange tidligere fikk refinansiert kortgjelden sin inn i boliglånet, da boligprisene steg. Det er ikke like lett nå som boligprisene har falt. Dessuten er det mange som strekker seg lenger for å gi kundene varer på kreditt, siden handelsvolumet har sunket.

Nordmenn som får betalingsanmerkning, blir svartelistet og er i realiteten sjanseløs til å få lån og andre tilbud fra landets banker.

Men det er lettere å være svartelistet i dag enn før: Tidligere ble du stående på listen inntil 3 år.

- Men nå blir du fjernet når du har betalt din gjeld, sier Sodefjed Jørgensen.

- Økonomisk syke kunder

Bank2 har spesialisert seg på å overta råtne lån og gjeld fra andre bankers kunder.

- Vi opplever at vi fungerer som et sykehus: Vi overtar kunder som er økonomisk syke. Vi refinansierer og sørger for at kunden kommer seg opp å stå igjen. Når de blir "frisk" forblir noen kunder i banken, mens andre vandrer til andre banker, sier banksjef Christin Sanders.

Hun sier deres erfaring er at et flertall av de som blir svartelistet, blir det på grunn av kortgjeld de har rotet seg bort i.

Les også:

Til forsiden

På forsiden nå