Norge blir med på Syria-sanksjoner

Fryser penger og eksport til regimet.

SIER STOPP: Syrias president Bashar el-Assad har påkalt seg vreden fra vestlige land etter å ha slått kraftig tilbake mot protester i landet.
SIER STOPP: Syrias president Bashar el-Assad har påkalt seg vreden fra vestlige land etter å ha slått kraftig tilbake mot protester i landet.

EUs sanksjoner mot sentrale personer i det syriske regimet får norsk tilslutning.

- Norge støtter internasjonale tiltak for å få slutt på den uakseptable voldsbruken mot den syriske befolkningen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Sanksjonene omfatter frys av midler, reiserestriksjoner samt forbud mot eksport av våpen og annet utstyr som kan brukes til undertrykking av folket.

Sanksjonene rammer i denne omgang 13 sentralt plasserte personer i det syriske regimet, blant andre president Bashar al-Assads bror og fetter.

Dreper demonstranter

Tiltakene kommer som en reaksjon på syriske myndigheters bruk av militærmakt mot fredelige demonstrasjoner.

Manglende tilgang for uavhengige observatører, ikke minst journalister, gjør det vanskelig å gi eksakte anslag, men det fryktes at mellom 600 og 700 mennesker har mistet livet og at minst 8.000 mennesker er blitt arrestert siden demonstrasjonene i Syria startet i midten av mars.

- President Assad og syriske myndigheter må stanse voldsbruken umiddelbart og åpne for en politisk prosess som peker fram mot frie valg. Dette er den eneste måten Syria kan oppnå fred og langsiktig stabilitet på, sier Støre.

Vil ikke lede menneskerettighetsrådet

Syria har for øvrig nylig trukket sitt kandidatur til det nært forestående valget til FNs menneskerettighetsråd. Som følge av betydelig internasjonalt press har Asia-gruppen i FN lansert Kuwait som gruppens kandidat til erstatning for Syria.

- Dette er en viktig og positiv utvikling som befester og styrker FNs og menneskerettighetsrådets troverdighet og evne til å fungere som pådriver for menneskerettighetene, sier Støre.

Les også: Norge fordømmer angrepene i Syria

USA vurderer sanksjoner mot Syria

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå