Norge bringer USAs stål- og aluminiumstoll inn for WTO

Utenriksdepartementet opplyser tirsdag ettermiddag at Norge har bedt USA om tvisteløsningskonsultasjoner i WTO, etter president Donald Trump i mars innførte toll på stål og aluminium.


<p><b>WTO</b>: Norge tar USAs stål og aluminiumstoll til Verdens handelsorganisasjon.</p>

WTO: Norge tar USAs stål og aluminiumstoll til Verdens handelsorganisasjon.

Norge har bedt USA om tvisteløsningskonstulasjoner i Verdens handelsorganisasjon, WTO, opplyser Utenriksdepartementet i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Norge mener USAs tilleggstoll på stål og aluminium bryter med en rekke bestemmelser i WTO-regelverket. Vi har derfor i dag bedt USA om tvisteløsningskonsultasjoner i WTO. Handelsorganisasjonen og dens tvisteløsningssystem er det etablerte forumet for å diskutere uenigheter om handelspolitikken, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i meldingen.

Tvisteløsningskonsultasjoner er første steg under tvisteløsning i WTO. Regjeringens handling kommer i lys av at USA i mars innførte tilleggstoll på stål og aluminium. 

– Avgjørende at felles kjøreregler respekteres

Norsk eksport av stål og aluminium til USA er omkring 0,2 prosent av den totale eksporten av disse varene fra Norge. Store deler av norsk eksport av stål og aluminium går til Europa.

– For norsk økonomi, som er liten og åpen, er det avgjørende at de felles internasjonale kjørereglene for handel respekteres. Når noen handler i strid med disse kjørereglene, rammes både enkeltland og internasjonal økonomi, sier utenriksministeren.

Utenriksdepartementet opplyser at dersom konsultasjoner ikke fører frem, vil Norge vurdere å opprette en panelsak i WTO, som tilsvarer en voldgiftssak, som neste steg. Norge startet i 2002 opp en panelsak mot USA i forbindelse med at landet innførte tiltak mot norsk ståleksport. 

– I det lange løp er alle tjent med at regler går foran makt i internasjonal handel. Når WTO-regelverket settes til side av USA på denne måten, bidrar det til å svekke deres troverdighet i internasjonal handelspolitikk. Det bidrar samtidig til å undergrave det regelbaserte, multilaterale handelssystemet, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Flere land

Fra tidligere har også EU, Canada, Mexico, Kina og India bedt om tvisteløsningskonsultasjon med USA. 

Senest under G7-møtet i Quebec sist helg var den innførte stål og aluminiumstollen et stort stridstema. Canadas statsminister Justin Trudeau bekreftet i en pressekonferanse lørdag kveld at landet ville innføre lignende tollsatser mot USA fra 1. juli. Dette sammen med øvrige temaer Trudeau tok opp på pressemøtet fikk Trump til å trekke sin støtte til slutterklæringen alle de syv landene hadde stilt seg bak. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå