– Nordmenn kan forvente billige kinesiske varer

Handelskrigen med USA vil føre til at kineserne ønsker å selge varene sine til andre land, for eksempel Norge. Det kan gi oss billig elektronikk og klær.


<p><b>KAN BLI BILLIGERE:</b> En ansatt plasserer ut vifter i en butikk i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Elektroniske varer fra landet kan bli billigere for nordmenn, som følge av handelskrigen med USA som kineserne nå befinner seg i. </p>

KAN BLI BILLIGERE: En ansatt plasserer ut vifter i en butikk i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Elektroniske varer fra landet kan bli billigere for nordmenn, som følge av handelskrigen med USA som kineserne nå befinner seg i. 

Leder for handelspolitikk i Virke, Jarle Hammerstad, mener at i takt med at handelskrigen mellom USA og Kina rammer flere varer, vil vi få se at kineserne blir ivrige på å finne andre markeder utover høsten - for eksempel Norge.

– Vi nordmenn kan forvente flere billige kinesiske varer. Spesielt elektronikk og klær, sier Hammerstad til E24.

Han peker på at samtidig vil amerikanske forbrukere få dyrere varer.

Tore Myhre er avdelingsdirektøren for internasjonal avdeling i NHO, han støtter det Hammerstad sier.

Prispress fra Kina

– Det kan godt være at norske forbrukere vil få flere billige kinesiske varer, fordi når man innfører tollbarrierer vil varene finne andre markeder. Det kan medføre prispress, sier Myhre til E24.

Sent tirsdag kveld kunngjorde Trump-administrasjonen at de er klare til å innføre tollavgifter på ytterligere kinesiske importvarer verdt 200 milliarder dollar.

Myhre håper at det siste utspillet fra Trump-administrasjonen er et forhandlingsutspill mot Kina, slik at man på sikt kan normalisere situasjonen.

– Det er viktig at vi fortsetter med et økonomisk handelssystem som er basert på at det er markedet og ikke tollkvoter og tollsatser som bestemmer, slik Trump-administrasjonen legger opp til, sier Myhre.

 <p><b>FLERE BILLIGE VARER FRA KINA:</b> Det kan norske forbrukere forvente som en følge av handelskrigen mellom stormaktene, ifølge Virke og NHO.</p>

FLERE BILLIGE VARER FRA KINA: Det kan norske forbrukere forvente som en følge av handelskrigen mellom stormaktene, ifølge Virke og NHO.

Negativt på lang sikt

Han understreker at handelskrig mellom store land er negativ for Norge på lang sikt.

– Når store land braker sammen i en handelskrig er det negativt for verdenshandelen og Norge på lang sikt, sier Myhre.

Samtidig peker han på at den gode økonomiske veksten i Kina har vært bra for verden og Norge, men det er viktig at Kina fortsetter med reformer og unngår overproduksjon i statlige bedrifter.

– Dersom denne situasjonen fører til ytterligere reformer i Kina, vil det være positivt. Det er viktig å unngå overproduksjon av for eksempel stål og aluminium som statseide kinesiske bedrifter har stått for, sier Myhre.

Men hvis handelskrigen mellom stormaktene eskalerer, er både Hammerstad i Virke og Myhre i NHO enige om at effektene på Norge blir mer uoversiktlige.

Fått med deg denne? Her er oversikten over handelskrigen

Samfunnsøkonom Steinar Juel i Civita mener at det er mulig at Kina vil ønske å eksportere mer til Norge og Europa.

– Det er mulighet for at Kina prøver å kompensere for at de mister salg til USA ved å selge flere varer til Norge og Europa, sier Juel til E24.
Men samtidig peker han på at handelskrigen mellom USA og Kina kan bety en svekket økonomisk vekst i begge landene, som gjør at deres eksportmuligheter blir svakere.


 <p><b>KRIGER:</b> Donald Trump og Det hvite hus har innført straffetoll mot kinesiske varer, Beijing har svart med samme mynt.</p>

KRIGER: Donald Trump og Det hvite hus har innført straffetoll mot kinesiske varer, Beijing har svart med samme mynt.

Kronestyrkelse kan bidra til prispress

Sjeføkonom Lars Haartveit i Virke peker på at store deler av det private forbruket i Norge består av importerte varer.

– Valutakursen vil ha en sentral påvirkning på prisene på importerte varer. Hvis norske kronen styrker seg, vil det bidra til å dempe prisene på importerte varer, sier Haartveit til E24.

Han mener at den beste måten å håndtere en handelskrig mellom USA og Kina, er at vi handler mer med andre land, og for så vidt Kina.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener at så lenge handelskrigen mellom stormaktene ikke fører til lavere vekst internasjonalt eller høyere inflasjon eller uro i finansmarkedene, vil det ramme Kina og USA mest. Samtidig vil de kunne håndtere det som har skjedd til nå.

– Det man skal bekymre seg for er hvis dette eskalerer og USA ilegger toll på varer fra andre land, og de svarer, sier Bruce til E24.

Han mener at den største trusselen er hvis handelsregimet som er bygget opp etter andre verdenskrig bryter sammen. Da vil et lite land som Norge som handler mye med andre land rammes.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå