Norges 100 største eksportbedrifter

Statoil har femten ganger så mye eksport fra Norge som neste selskap på listen over hvilke selskaper som eksporterer mest fra Norge.

<p>OLJEEKSPORT: Ikke uventet er Statoil Norges desidert viktigste eksportør. Bildet er av Statfjord A-plattformen, som ligger i havet utenfor Florø i Sogn og Fjordane.</p>

OLJEEKSPORT: Ikke uventet er Statoil Norges desidert viktigste eksportør. Bildet er av Statfjord A-plattformen, som ligger i havet utenfor Florø i Sogn og Fjordane.

Eniro Norge har kåret Norges 100 største eksportbedrifter, basert på data innhentet fra bedriftene selv.

Som ventet spiller olje og gass en dominerende rolle på listen over de dominerende eksportselskapene, men også aluminium, verftsindustrien og fisk er godt representert på listen.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå hadde Norge i 2010 en total eksport på 794 milliarder kroner, mens vi importerte varer for 465 milliarder kroner.

Olje, olje og olje

Ikke uventet er det Statoil som troner suverent øverst på listen, med mer enn ti ganger så mye eksport som neste selskap på listen.

433 milliarder kroner var verdien av eksporten til oljegiganten i 2010, en solid oppgang fra 2009-eksporten på 319 milliarder kroner.

De fleste andre plassene på topp ti innehas av utenlandske oljeselskaper som også opererer på norsk sokkel.

ConocoPhilips Scandinavia er Norges nest største eksportør, med en eksport på 29 milliarder kroner i fjor.

LES OGSÅ: Dette er Norges 500 største bedrifter

Hydro på pallen

Norsk Hydro er blant verdens største produsenter av aluminium, og havner på tredjeplass over de største eksportselskapene.

Selv om mye av produksjonen til den ærverdige industrigiganten etter hvert er flyttet utenlands stod selskapet for en eksport fra Norge verdt 27 milliarder kroner.

Se hele listen her.

Solid fiskerieksport

Går vi litt lenger ned på listen finner vi en annen viktig eksportartikkel for Norge: fisk.

På 12. plass finner vi Lerøy Seafood, og på 15. plass ligger John Fredriksens oppdrettsselskap Marine Harvest.

De to fiskeriselskapene eksporterte for henholdsvis 7,5 og 6,9 milliarder kroner i 2010, viser listen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå