- Norges Bank bør bli mer uavhengig

Avstanden til Finansdepartementet bør økes, mener en gruppe som har evaluert sentralbanken.

TAR TIL ORDE FOR UAVHENGIGHET: Økonomiprofessor Ragnar Torvik (innfelt) mener det er mye som taler for at Norges Bank bør bli mer selvstendig.
TAR TIL ORDE FOR UAVHENGIGHET: Økonomiprofessor Ragnar Torvik (innfelt) mener det er mye som taler for at Norges Bank bør bli mer selvstendig.

- Det er en overvekt av argumenter som gjør at Norges Bank bør bli mer uavhengig, sier Ragnar Torvik, professor i økonomi ved NTNU.

- Poenget er å ha en distanse mellom de kortsiktige politiske beslutninger og den langsiktige pengepolitikken.

Han har vært med på Norges Bank Watch-gruppen, som på oppdrag fra Centre for Monetary Economics (CME) ved Handelshøyskolen BI har evaluert Norges Banks pengepolitikk i 2011.

Les også: Ber Norges Bank være mindre uklare om renten

Truer selvstendigheten

I sin rapport tar gruppen til orde for klarere kommunikasjon om pengepolitikken, men også bankens bånd til Finansdepartementet får kritikk.

Disse kan true bankens selvstendighet, frykter gruppen.

- Det er ikke noen tvil om at det er sterke, uformelle bånd mellom Finansdepartementet og Norges Bank. Etter andre verdenskrig har vi aldri utnevnt en sentralbanksjef som ikke har bakgrunn fra Finansdepartementet, sier Torvik.

Les hele Norges Bank Watch-rapporten her (PDF).

Formelle bånd

De formelle båndene er imidlertid også på plass. Sentralbanklovens paragraf 2 innebærer at sentralbanksjef Øystein Olsen må legge frem sitt forslag til rentebeslutning for Finansdepartementet én dag før Norges Banks hovedstyre foretar sin avgjørelse.

- Mange andre steder får myndighetene også se beslutningen, men først etter at den er tatt. I Norge får Finansdepartementet se på forslaget, og har i tillegg ifølge loven rett til å instruere Norges Bank.

Selv om Finansdepartementet ikke har benyttet instruksjonsretten, unntatt i 2001 da inflasjonsmålet ble innført, er det ikke mulig å utelukke at det har påvirket pengepolitikken, mener Torvik.

- Når man skal legge frem et forslag som man vet at en annen del av det offentlige må godta, er det åpenbart at det kan påvirke forslaget.

- Viktig debatt

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad er ikke bekymret for bankens selvstendighet.

- Vi føler ikke det som et veldig tyngende aktuelt problem, men det er veldig viktig intellektuell debatt, sier Qvigstad til E24.

Norges Bank har imidlertid begrenset mulighet til å påvirke situasjonen, legger Qvigstad til.

- Debattanten er ikke oss, men departementet og det politiske system, sier han.

Økt ansvar

Seniorøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities, som også er med i Norges Bank Watch-gruppen, mener det blir stadig viktigere å sikre Norges Banks selvstendighet.

FRYKTER POLITISK PRESS: Seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities mener det blir stadig viktigere å sikre sentralbankens selvstendighet.
FRYKTER POLITISK PRESS: Seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities mener det blir stadig viktigere å sikre sentralbankens selvstendighet.

- Det viktigste argumentet for at vi tar opp dette nå, er at vi ser at sentralbanken kommer til å få økt ansvar, sier Wilhelmsen til E24.

Han viser til at NBW anbefaler at Norges Bank skal få ansvaret for håndtering av finansiell stabilitet, og at et Makrotilsyn bør legges under sentralbanken.

I tillegg fortsetter Oljefondet (Statens pensjonsfond utland - SPU), som også er underlagt banken, å øke i størrelse.

- Med økt ansvar er det viktig at den institusjonen som får ansvar for et makrotilsyn ikke kan bli presset av politikerne. Vi må ikke komme i en situasjon der politiske hensyn skal påvirke hva sentralbanken gjør, sier Wilhelmsen.

- Godt forslag

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets, som var til stede under fremleggelsen av Norges Bank Watch-rapporten, mener forslaget er godt.

VIL HA ENDRING: Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener det er merkelig at Finansdepartementet har instruksjonsrett over Norges Bank.
VIL HA ENDRING: Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener det er merkelig at Finansdepartementet har instruksjonsrett over Norges Bank.

- Det er absolutt grunn til å gjøre noe med rammeverket sånn som det står i dag. Det virker rart at det skal stå i loven at regjeringen har formell instruksjonsrett over Norges Bank. Det er ikke vanskelig å være enig i at dette bør endres, sier Haugland til E24.

Hun peker samtidig på at gruppen har kommet med denne anbefalingen flere ganger, uten at Finansdepartementet, som har mulighet til å endre situasjonen, har foretatt seg noe.

- Så langt har de valgt å ikke ta hensyn til dette, men jeg håper likevel at Finansdepartementet tar det innover seg, sier seniorøkonomen.

På forsiden nå