- Norges Bank bør ikke kaste bensin på bålet nå

I to år har han argumenter for at Norges Bank bør øke renten. Nå mener professor Ola H. Grytten at det er lurt å vente.

VIL HOLDE LITT IGJEN: NHH-professor Ola H. Grytten mener det kan være lurt å vente med neste rentehopp.
VIL HOLDE LITT IGJEN: NHH-professor Ola H. Grytten mener det kan være lurt å vente med neste rentehopp.

- Hadde jeg sittet i hovedstyret til Norges Bank hadde jeg nok sagt at det er lurt å vente. Det kan rett og slett være lurt å se det litt an, sier Grytten til E24.

For halvannen uke siden mente professoren at Norges Bank burde øke renten på nytt, men nå har uroen i verdensøkonomien fått ham til å skifte mening.

- Det er så mye uro og nervøsitet i markedet, og pengemarkedsrenten drar oppover av seg selv. Renten vi har nå ligger på et nivå som jeg mener er omtrent der vi bør være gitt at det er så pass mye uro. Hadde situasjonen vært roligere kunne Norges Bank holdt seg til planen og hevet renten.

Tror boligprisene påvirkes

Grytten har de siste årene kritisert Norges Bank for å bidra til å skape en boligboble gjennom en for lav rente. Han mener renten fortsatt er for lav for boligmarkedet, men er mindre bekymret.

- Mener du fokuset på uroen i verdensøkonomien kan være nok til å holde boligprisene igjen?

- Ja, det kan det være.

Les også:- Uroen vil gi lavere boligpriser

Har skiftet mening

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank mener også at Norges Bank kan og bør vente med å heve renten.

Jullum har tidligere argumentert for at renten burde settes opp på dagens møte, nå mener han Norges Bank kan vente.

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank

- Jeg tror det kan være fornuftig å se det an. Neste rentemøte er i september, og det er ikke noen stor feil å utsette neste økning til da, sier sjeføkonomen.

Han mener økningen i pengemarkedsrenten den siste uken har gjort mye av jobben til Norges Bank. Siden det forrige rentemøtet, 22. juni, har renten i pengemarkedet (Nibor) gått fra 2,8 prosent til 3,13 prosent. Det betyr at bankene allerede må betale mer når de skal hente inn penger til lånekundene.

- Innenlandske forhold har så langt tilsagt at Norges Bank burde følge opp det de så i juni og sette renten opp nå, men situasjonen internasjonalt med klart levere vekstutsikter og økningen i pengemarkedsrenten gjør at vi nå tror de vil holde igjen, sier Jullum.

- Bør heve

Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo har også tidligere argumentert for at renten bør opp nå. Under sterk tvil, sier han at han fortsatt mener det er riktig å heve renten nå.

Professor Steinar Holden.
Professor Steinar Holden.

- Men det er klart at de dårlige nyhetene ute den siste uken taler for å holde renten uendret. Jeg heller likevel til at det er riktig å heve renten, sier Holden og legger til.

- Det er mer usikkerhet nå, men norsk økonomi er i god stand og Statistisk sentralbyrå har spådd en betydelig oppgang og gode tider fremover. Da kan det være uheldig med så lav rente som vi har nå.

Les kommentaren fra E24s redaktør Per Valebrokk: - Ikke hev renten

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå