Norges Bank selger kroner

Norges Bank kjøper valuta for Oljefondet igjen.

Norges Bank vil kjøpe valuta for 200 millioner kroner hver dag i juni. Det melder sentralbanken i en pressemelding fredag formiddag.

Grunnen er at overføringene fra Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) i oljesektoren ikke er store nok til å dekke den beregnede inngangen til Oljefondet.

Dermed må Norges Bank dekke differansen i markedet. Slike kjøp kan i seg selv bidra til å svekke kronekursen.

Frykter svekkelse

- Det er nå flere måneder siden de trengte å gjøre slike kjøp. Vi er redd resultatet vil bli ytterligere kronesvekkelse, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbankens morgenrapport.

Dette er noe Norges Bank lenge har sagt at de har ønsket seg, men etter den siste ukens betydelige svekkelse burde de nå ha fått oppfylt dette ønsket fullt ut, mener Mork.

Få kjøp

Norges Bank har ikke kjøpt valuta til Oljefondet verken i mars, april eller i mai. Siden november i fjor, har Norges Bank bare kjøpt valuta i februar. Da var valutakjøpene 150 millioner kroner daglig.

I juni i fjor var valutakjøpene på 500 millioner kroner hver dag. Den største aktiviteten hadde Norges Bank i oktober og september, da den kjøpte valuta for 1,5 milliarder kroner hver dag.

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå