Norges Bank: Norske bedrifter melder om enda høyere vekst

Norske bedrifter tror på høyere lønnsvekst og økte investeringer. Det viser Norges Banks regionale nettverk

Produksjons- og sysselsettingsvekst er ventet å holde seg sterk, og flere bedrifter har nå problemer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

Fremover planlegges det også god vekst i investeringene.

Sammenlignet med forrige rapport fra mars er aktiviteten enda høyere, og bedriftene tror nå lønnsøkningen i år vil ende opp på 3,2 prosent. Det er opp fra 3,0 prosent i forrige rapport.

Årlig produksjonsvekst anslås nå til 3,0 prosent, mot tidligere 2,9 prosent.

Kronekursen styrket seg et par øre mot euro til 9,78 etter publiseringen.

Rapporten er den siste avgjørende informasjonen om norsk økonomi før rentemøtet 20. juni. Norges Bank legger stor vekt på undersøkelsen i sine prognoser.

Sentralbanken sa i mai at renten sannsynligvis vil heves til 1,25 prosent på junimøtet.

Nå er det klart for renteheving neste uke

Nå er det klart for renteheving neste uke

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier til E24 at rapporten er sterkere enn forventet.

– Nå kan Norges Bank si at vi er klare for å heve renten videre i Norge, selv om det blåser internasjonalt. Det er ingen tegn på at det slår inn i norsk økonomi, sier hun.

Hun forteller at europeiske undersøkelser viser at optimismen avtar, og at de derfor var forberedt på at et skifte kunne komme i Norge også.

– Vi ser ingen effekt, heller ikke hos eksportbedriftene. Vi mener at om handelskrigen begrenser seg til å være mellom USA og Kina, så skal det ikke ha spesielt stor effekt for norske bedrifter, sier Haugland, men legger til at det likevel kan ha noe å si for enkeltbedrifter.

 <p>Sjefstrateg i SEB Norge Erica Blomgren Dalstø</p>

Sjefstrateg i SEB Norge Erica Blomgren Dalstø

Les også: (+) Finanstilsynet: Dette skjer med Norge under en økonomisk krise

Sjefstrateg i SEB Norge Erica Blomgren Dalstø mener også rapporten var overraskende solid og understreker at forventninger fremover er oppjustert.

– Dette viser at det er klart for renteheving neste torsdag, og at Norges Bank må fortsette å heve renten for å holde inflasjonsmålet på sikt, sier hun til E24.

Utfordring med knapphet på arbeidskraft

«Aktiviteten øker mest hos oljeleverandørene, tjenesteyterne og innenfor bygg og anlegg, men har også tiltatt i varehandelen», heter det i rapporten fra Norges Bank.

Det er høyere oljeinvesteringer, kjøp av teknologirelaterte tjenester og store offentlige investeringer som bidrar mest til oppgangen.

Sysselsettingsveksten ventes også å holde seg høy. Alle næringer har hatt vekst i sysselsettingen, bortsett fra varehandelen, hvor antall sysselsatte har vært lite endret det siste året.

Over halvparten av bedriftene sier nå de har utfordringer med å finne nok arbeidskraft.

Det er særlig mangel på ulike former for teknisk kompetanse, prosjektledere og fagarbeidere som kokker, elektrikere og mekanikere.

«Bedringen i oljenæringen har ført til strammere arbeidsmarked, og
tilgangen på utenlandsk arbeidskraft har blitt vanskeligere som følge av redusert
arbeidsinnvandring, skriver Norges Bank.

I undersøkelsen blir en rekke bedrifter fra forskjellige næringer blitt intervjuet om den økonomiske situasjonen. Dette inkluderer varehandel, bygg og anlegg, industri, tjenesteleverandører og oljeleverandører.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå