– Norsk økonomi ikke avhengig av EØS-avtalen

I en rapport som blir lagt fram torsdag hevdes det at EØS-avtalen ikke er avgjørende for norsk økonomi. Rapporten er utarbeidet som et alternativ til Europautredningen som ble lagt fram i januar.

LEGGER FREM RAPPORT: Sp-politiker og tidligere Nei til EU-leder Sigbjørn Gjelsvik.
LEGGER FREM RAPPORT: Sp-politiker og tidligere Nei til EU-leder Sigbjørn Gjelsvik.

Mens det såkalte Sejersted-utvalget i sin utredning ikke hadde mandat til å foreslå alternativer til EØS-avtalen, har prosjektet «Alternativ til EØS-avtalen» nettopp hatt som hovedmål å komme med alternativer til dagens avtale.

Og i rapporten konkluderes det med at EØS-avtalen ikke er avgjørende for norsk økonomi, skriver Nationen.

– Dette markerer startskuddet for debatten om EØS-avtalen, sier leder i nei til EU, Heming Olaussen.

Han mener rapporten vil føre til at diskusjonen ikke lenger vil dreie seg om ja eller nei til EU, men om hvordan Norge kan klare seg uten EØS-avtalen.

Sp-politiker og tidligere Nei til EU-leder Sigbjørn Gjelsvik har vært prosjektleder for rapporten og kaller den et oppgjør med EØS-myter.

– WTO-regelverket regulerer tollsatser for handel med industrivarer. Også uten noen som helst avtale med EU ville forskjellene for norsk næringsliv være relativt små, sier Gjelsvik, som understreker at frihandelen i Verdens handelsorganisasjon (WTO) har gjennomgått en dramatisk utvikling etter at EØS-avtalen ble inngått.

I rapporten slås det også fast at handelen med EU har gått ned fra 75 prosent ved inngåelse i 1994 til 64 prosent i 2010.

Lørdag legger også Europabevegelsen fram en rapport som ser på alternativer til en EØS-avtale.

LES OGSÅ:

- Katastrofe for Norge hvis man velger å avvikle EØS-avtalen

Hjellegjerde-sjef: - Vi er handicapet uten EØS

På forsiden nå